Klimat.

2014-06-02 14:02

Nordkalk får bryta i Ojnare

Miljödomstolen sa idag ja till Nordkalks ansökan om att få bryta kalk vid Duckers i omtalade Ojnareskogen på Norra Gotland.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Domen är en framgång för Nordkalk som i nästan nio år arbetat för att få utöka sin verksamhet. På motståndarsidan finns bland annat representanter för miljörörelsen men även Naturvårdsverket och länsstyrelsen på Gotland, som oroar sig för hur brottet ska påverka tillgången till dricksvatten i området. Gotland är utsatt när det kommer till dricksvatten på grund av sitt läge, mitt ute i havet. Därtill är Ojnareskogen rik på utrotningshotade djur- och växtarter.

Nordkalk vill bryta sten i det nya brottet vid Ducker i Bunge i ytterligare 25 år, eftersom stenen i den befintliga täkten i Klinthagen håller på att ta slut.

Tvisten är inne på sitt nionde år. Fallet har varit sju vändor i domstol och är därmed det mest komplexa någonsin inom svensk miljörätt. Även dagens dom lär överklagas till Mark- och miljööverdomstolen, så än är inget klart.

Vatten och natur har ställts mot arbetstillfällen inom den för norra Gotland viktiga kalkindustrin. Nordkalk har redan varslat anställda då framtiden varit oviss. Nyligen varslades 72 anställda och företaget har tidigare meddelat att dessa inte påverkas av dagens dom.