Klimat.

2014-09-24 15:43
 • "Förr var energibolagen statligt ägda, om det fortfarande vore så hade det varit lättare att ställa om. Nu styrs de av vinstkrav och har lite intresse i att överge de fossila energikällorna", säger Naomi Klein till Huffington Post. Bild: Ed Kashi
  "Förr var energibolagen statligt ägda, om det fortfarande vore så hade det varit lättare att ställa om. Nu styrs de av vinstkrav och har lite intresse i att överge de fossila energikällorna", säger Naomi Klein till Huffington Post.
 • Demonstranter går i regnet vid Ipanema beach i Rio de Janeiro. Ungefär 4 000 personer deltog i marschen. Bild: Leo Correa/AP
  Demonstranter går i regnet vid Ipanema beach i Rio de Janeiro. Ungefär 4 000 personer deltog i marschen.
 • I Dar es-Salaam i Tanzania samlades människor för att manifestera mot klimatförändringar.  Bild: People's climate march
  I Dar es-Salaam i Tanzania samlades människor för att manifestera mot klimatförändringar.
 • Indiens huvudstad New Dehli.  Bild: Joseph T Varghese
  Indiens huvudstad New Dehli.
 • Tiotusentals demonstranter på 6th avenue i New York.  Bild: Jason DeCrow/AP
  Tiotusentals demonstranter på 6th avenue i New York.
 • Ungefär 25 000 personer deltog i marschen i Paris.  Bild: Thomas Padilla
  Ungefär 25 000 personer deltog i marschen i Paris.
 • En pojke i Bogota svingar med en leksaks-motorsåg för att visa hur skövling av regnskog påverkar klimatet. Bild: Inaldo Perez
  En pojke i Bogota svingar med en leksaks-motorsåg för att visa hur skövling av regnskog påverkar klimatet.
 • Adelaide i södra Australien.  Bild: Bill Doyle
  Adelaide i södra Australien.
 • Skådespelaren Emma Thompson var en av 40 000 som demonstrerade i London. Bild: Fiona Hanson
  Skådespelaren Emma Thompson var en av 40 000 som demonstrerade i London.
 • I Berlin cyklade människor för klimatet. Världen över deltog uppskattningsvis 580 000 personer i olika klimatmarscher.  Bild: Gero Breloer
  I Berlin cyklade människor för klimatet. Världen över deltog uppskattningsvis 580 000 personer i olika klimatmarscher.

Naomi Klein hoppas på en folkrörelse för förändring

Klimatmötet i New York är över – men författaren och journalisten Naomi Klein menar att klimatfrågan måste fortsätta vara i fokus. Med sin nya bok This changes everything hoppas hon kunna bidra till det. Och framför allt sätter hon sin tilltro till de folkrörelser som har gjort sig synliga för världen den senaste veckan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Precis som många andra blev Naomi Klein besviken efter klimatmötet i Köpenhamn för snart fem år sedan. Och överraskad. Hon hade inte väntat sig att ointresset från USA och Europa skulle vara så stort, medan ledare från länder i Afrika och små stater i Stilla havet krävde tuffare klimatmål. Naomi Klein såg en uppenbar koppling. Förhandlingarna strandade mycket på grund av att ledare från de rika länderna inte ville riskera ekonomin och inte ville försämra vinstmöjligheterna för de inhemska företagen. Kapitalismen är orsaken till klimatförändringarna. Insikten blev startskottet till hennes nya bok This changes everything – climate vs capitalism.

– I Köpenhamn sattes för stort hopp till ländernas ledare, vi ville tro att de skulle lösa klimathotet. Men det fungerar inte så. Det är så stora ekonomiska intressen som gör att det fortfarande ser ut som det gör, att vi inte lyckats minska vårt fossilberoende. Företagen som livnär sig på fossilt bränsle är några av landets mest framgångsrika. Politikerna vågar inte utmana dem. Därför måste vi tänka om, säger Naomi Klein i en intervju med Huffington Post.

”Inte skriven för miljörörelsen”

När världens ledare misslyckas sätter hon istället sitt hopp till folkrörelserna. Men då behöver den förändras och bli större. Hon menar att klimatrörelsen tidigare har varit för smal, satt för mycket tilltro till enskilda personer med makt, och varit självgod.

– Miljöaktivister har ofta varit olidligt självbelåtna, och menat att just den frågan de själva brinner för är den enda som verkligen spelar roll, säger hon till The Guardian.

Nu hoppas hon få med sig dem som sedan tidigare inte är en del av den gröna rörelsen.

– Den här boken är inte skriven för miljörörelsen. Den är skriven mycket mer för människor som aldrig skulle läsa en bok om klimatförändringar, men som är engagerade för ökad ekonomisk rättvisa, säger hon.

Ändra det ekonomiska systemet

För det är ju där problemet ligger menar, hon. Och lösningen. Det ekonomiska systemet måste ändras. Först då kan klimathotet avvärjas. Och hon tror att en bred social rörelse faktiskt kan leda till en sådan förändring. Hon ser visserligen hinder, som samhällets förskjutning åt höger. Den sätter både stopp för idén om ett kollektivt agerande, tron att människor tillsammans faktiskt kan bestämma hur det ekonomiska systemet ska se ut, och för möjligheten att styra över energibolagens utsläpp.

– Förr var energibolagen statligt ägda, om det fortfarande vore så hade det varit lättare att ställa om. Nu styrs de av vinstkrav och har lite intresse i att överge de fossila energikällorna, säger hon i intervjun med Huffington Post.

Men för att återgå till lösningen: inser människor att klimathotet inte är en isolerad fråga utan starkt hänger samman med det kapitalistiska systemet, finns det goda förutsättningar för rörelsen att växa och bli en kraft som faktiskt kan påverka.

– Företag är inte onda, men de är instängda i en struktur som gör att de måste gräva upp kol för att deras aktieägare ska vara nöjda. Vi måste förstå konflikten detta innebär. Och den kan vi bara bekämpa om vi bygger en bred social rörelse som kan sätta press på politiska ledare på riktigt.