Klimat.

2020-09-09 13:45
”Man kan säga såhär, unga träd ska man skära tidig vår, när det är skönt att vara ute och jobba och inte halka omkring, medan gamla träd är bättre att göra juli, augusti, september”, säger Katharina Ångström. Bild: Mats Widen
”Man kan säga såhär, unga träd ska man skära tidig vår, när det är skönt att vara ute och jobba och inte halka omkring, medan gamla träd är bättre att göra juli, augusti, september”, säger Katharina Ångström.
Puffetikett
Dagens ETC

Must, marmelad och fruktförmedling – så pallar du äppelskörden

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Katharina Ångström Isacssons berömda äppelmarmelad

Från kokboken Äppelfabriken:

Ca 2 liter

Dag 1

1 vaniljstång, urskrapad stång och frön

1 ½ kg fint tärnat äpple

1050 g strösocker

1 citron, saft och finrivet skal

Blanda vaniljstång, - frön, äppel­bitar, socker och citron väl i en stor bunke. Täck med plastfolie, förvara svalt och låt dra över natten.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Dag 2

4 dl äppelpektin

2 dl calvados

Tillsätt äppelpektin till blandningen från dag 1 i en vid gryta. Koka upp och rör lite i början så att sockret löses upp. Låt det sedan koka utan att röra. Pensla grytans kanter under kokningen med kallt vatten för att sockret inte ska kristalliseras. Använd en hålslev och skumma av ytan under hela kokningen. Låt koka till 105 grader. Tillsätt 2 dl calvados när marmeladen är klar. Häll upp marmeladen på varma pastöriserade burkar. Sätt på locket och vänd uppochner en stund.

800dagar