Klimat.

2014-12-08 13:53
Satsningar skulle finansieras av ökade skatteintäkter, intäkter som nu kommer att utebli under hela 2015. De rödgröna vill bland annat satsa 1,24 miljarder extra på underhåll av järnvägen.  Bild: Henrik Montgomery/TT
Satsningar skulle finansieras av ökade skatteintäkter, intäkter som nu kommer att utebli under hela 2015. De rödgröna vill bland annat satsa 1,24 miljarder extra på underhåll av järnvägen.

Miljösatsningarna får vänta efter budgetbråket

Socialdemokraternas och Miljöpartiets gemensamma budget som fälldes i riksdagen innehöll satsningar på miljön värda totalt 1,6 miljarder mer än i alliansens budget.
   När nu extra val väntar runt hörnet får miljösatsningarna vänta.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Regeringen hade bland annat anslagit 183 miljoner mer för sanering och återställning av förorenade områden, samt 200 miljoner extra för klimatinvesteringar i kommuner och regioner. Satsningarna skulle finansieras av ökade skatteintäkter, intäkter som nu kommer att utebli under hela 2015. Skattenivåerna bestäms på årsbasis, så även om de rödgröna skulle få igenom en budget i vår gäller de gamla skattenivåerna året ut. Totalt hade regeringen satsat fyra miljarder kronor på klimat och miljöområdet, ej inräknat internationella klimatinvesteringar.

– Det är jättesorgligt. Framförallt hade det stärkta skyddet av den biologiska mångfalden behövts, det är många markägare som väntar på att få ersättning för biotopskydd och naturreservat. Utöver skyddet hade vi satsat 350 miljoner på skötsel av naturreservaten, som nu försvinner säger Stina Bergström, miljöpolitisk talesperson för Miljöpartiet och ledamot i miljö- och utrikesutskotten.

”Blir en omröstning”

De rödgröna vill också satsa 1,24 miljarder extra på underhåll av järnvägen. Stina Bergström tror att det extrainsatta valet i själva verket blir en budgetomröstning med hela befolkningen inkluderad.

– Våra satsningar kommer att behövas om Sverige ska kunna uppfylla sina miljö- och klimatmål. Även vårt bidrag på 100 miljoner kronor till solcellssatsningar är borta i alliansens budget. Det handlar om i vilket skick vi ska lämna över det här jordklotet till våra barn, säger Stina Bergström.

Globalt avtal viktigast

Men alliansens företrädare menar att de i praktiken är lika pådrivande i klimatarbetet, även om de lägger mindre pengar.

– Det viktigaste just nu är att få till ett globalt bindande klimatavtal där vi får med de största utsläppsländerna, Indien, Kina, USA och Ryssland. De rödgrönas budget la mer pengar på miljösatsningar men de chockhöjer också skatten på att anställa unga. Vi tror att jobbfrågan är för viktig för att göra så, säger Fredrik Malm som är riksdagsledamot för Folkpartiet och sitter i miljö- och jordbruksutskotten.

Tror du inte de unga vill ha en hållbar värld att ta över?

– Jag tror många unga vill ha ett jobb att gå till. Då blir det i förlängningen mer pengar till miljön, säger Fredrik Malm.

Skillnader i investeringar för klimatet

Åtgärder för värdefull natur
Alliansens budget: 999 miljoner
Skillnad mot rödgrönas budget: –350 miljoner

Sanering och återställning av förorenade områden
Alliansens budget: 603 miljoner
Skillnad mot rödgrönas budget: –183 miljoner

Skydd av värdefull natur
Alliansens budget: 1 375 miljoner
Skillnad mot rödgrönas budget: –660 miljoner

Åtgärder för havs- och vattenmiljö
Alliansens budget: 741 miljoner
Skillnad mot rödgrönas budget: –75 miljoner

Hållbara städer
Alliansens budget: 80 miljoner
Skillnad mot rödgrönas budget: Ingen