Klimat.

2020-09-29 19:14
  • Influencern Naomi Seibt har alltmer närmat sig konspirationsteorin Qanon, som i korthet går ut på att bara Donald Trump kan hindra en satanistisk, pedofil sammanslutning av liberaler att förstöra USA.  Bild: Youtube
    Influencern Naomi Seibt har alltmer närmat sig konspirationsteorin Qanon, som i korthet går ut på att bara Donald Trump kan hindra en satanistisk, pedofil sammanslutning av liberaler att förstöra USA. 
  • Michael Khoo, Jordens vänner. Bild: Boradbent institute
    Michael Khoo, Jordens vänner.
Puffetikett
Dagens ETC

Konspirationsteorin Qanon suger upp klimatförnekarna

Senaste tiden har klimatförnekare börjat närma sig konspirationsterorin Qanon. Och när de då belönas med fler följare i sociala medier tar de ytterligare kliv.

– Det är just den dynamiken som är oroväckande, säger Michael Khoo på Jordens vänner.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I våras kunde tyska grävgruppen Correctiv och tv-programmet Frontal21 avslöja att konservativa tankesmedjan Heartland byggt upp ett nätverk med klimatförnekare i Tyskland. Genom att arbeta undercover kunde journalisterna visa att det fanns långt gångna planer på att använda en influencer med kopplingar till högerextrema Alternativ för Tyskland. Målet var att nå unga.

Men hur har det då gått för fossil-Greta? Inget vidare.

Influencern, Naomi Seibt, fick visserligen medial bevakning i Washington Post och The Guardian, men sedan blev det inte så mycket mer. Hon har inte mobiliserat någon större följarskara. Hon har däremot alltmer närmat sig konspirationsteorin Qanon, som i korthet går ut på att bara Donald Trump kan hindra en satanistisk, pedofil sammanslutning av liberaler att förstöra USA.

Jagar fler följare

Seibt gjorde sina första inlägg om Qanon i maj. Genast strömmade nya följare till på Twitter.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

– Det är just den dynamiken som är oroväckande, säger Michael Khoo, rådgivare till internationella Jordens vänner, till Nexus Media.

Seibt är som alla influencers extremt mottaglig för vad som fungerar och inte fungerar. Qanon fungerar vad gäller att bygga popularitet. Det är den tyska 20-åringen inte ensam om att notera. Enligt en analys från företagen Graphika har flera klimatförnekare senaste tiden börjat referera till Qanon.

Michael Khoo fruktar att det här kan resultera i en ny allians, där klimatförnekare smälter samman med den mest fanatiska grenen av USA:s konservativa rörelse.

”Tittar och utvärderar”

– Just nu ser jag mig inte som en del av Qanon, men jag står vid sidlinjen, jag tittar och utvärderar, sa Seibt i en postning på Youtube i augusti, där hon spred Qanons anklagelse om att en känd möbeltillverkare säljer skåp med kidnappade barn i, som ett slags service för elitens pedofiler.

Travis View, journalist som driver granskande podcasten Qanon anonymous, befarar en perfekt storm av konspirationsteorier, där klimatförnekare och covid-haverister och vaccinationsmotståndare alla samlas under Qanon.

– Det är en extremistisk ideologi som innebär att du ser dig som själv som en digital soldat som bekämpar ondska, säger han till Nexus media.

800dagar

Qanon

En växande rörelse som menar att Donald Trump driver en kamp mot en satanistisk och barn­ätande pedofilring.

Det kan handla om hundratusentals anhängare, enligt New York Times.

Presidenten själv har inte tagit avstånd från dem utan säger bara: ”Jag har hört att de älskar vårt land.”

Sociala medier som Facebook och Twitter har nu tagit bort konton som sprider Qanon. En av grupperna som avlägsnats hade runt 200 000 följare.