Klimat.

2014-08-05 13:13
Parkerna byggs på mark som länge har varit kolgruvor men som inte längre används, med målet att 30MW solel ska kunna produceras. Bild: AP
Parkerna byggs på mark som länge har varit kolgruvor men som inte längre används, med målet att 30MW solel ska kunna produceras.

Kolgruva blir solcellspark

I mellersta och norra England ska gamla kolgruvor bli solcellsparker.
   – Vi skapar jobb, producerar förnybar energi och reducerar Storbritanniens koldioxidutsläpp, säger Adrian Pike, vd på energikonsultfirman Anesco.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är i engelska Nottinghamshire som Anesco, en konsultfirma som specialiserar sig på att hjälpa företag och privatpersoner sänka sina koldioxidutsläpp, ska bygga nya solcellsparker. Parkerna byggs på mark som länge har varit kolgruvor men som inte längre används, med målet att 30MW solel ska kunna produceras. Hittills har arbetet kommit i gång på tre platser, men planer finns på att fortsätta arbetet i södra Yorkshire.

– Att jobba med markägare och bygga upp solceller på platser som de här gamla kolgruvorna passar perfekt med den brittiska regeringens mål att utveckla solel på mark som tidigare används för industriella syften, säger Anescos vd Adrian Pike.

”Skapar jobb”

Den första platsen som ska byggas klart är gamla Welbeck colliery, en nästan 13 hektar stor kolgruva som stängdes ned år 2011. Där ska 44 160 solpaneler monteras upp – någonting som, enligt Anesco, kommer att producera 11,2MW. Det ska kunna ge elektricitet till 3 450 hem. Men företaget ser även andra fördelar med det nya projektet, säger Pike.

– Genom att installera solceller på den här oanvända marken skapar vi jobb samtidigt som vi producerar förnybar energi och reducerar Storbritanniens koldioxidutsläpp.

Projektets nästa steg består i två andra gamla kolgruvor i Nottinghamshire som ska få en mer hållbar, om än lite mindre, makeover. Här räknas det med att knappa 6MW ska produceras i varje ny solcellspark.

Tidningen International business times rapporterar att den totala installerade solelskapaciteten i England nästan har fördubblats under det senaste året, från 2,7GW i juli 2013 till 4,7GW nu – en trend som Ray Noble, konsult vid UK national solar centre, tror kan hålla i sig.

– Vi tror att kapaciteten kan dubbleras igen inom ett år. Det finns ingenting som hindrar att 30-40 procent av brittisk el kan vara solel vid den här årstiden, sade han till tidningen.