Tre frågor.

2020-10-13 16:50
SVT-satsningen ”Den gröne slaktaren” får kritik. Bild: Simon Bajada, SVT
SVT-satsningen ”Den gröne slaktaren” får kritik.
Puffetikett
Dagens ETC

Kokboksförfattaren sågar SVT-serien: Får vego att framstå som konstigt

Gustav Johansson. Kokboksförfattare som driver den helvegetariska receptbloggen Jävligt gott. Han har skrivit ett öppet brev till SVT där han kritiserar deras framställning av vegetarisk matlagning i den nya tv-satsningen ”Den gröne slaktaren”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vad är egentligen problemet med programmet, enligt dig?

 – Problemet är att det läggs fram som ett program som rör och lyfter vego, men det gör det på ett sätt som får vego att framstå som konstigt och komplicerat. Det är en sak att lyfta fram hur mycket fantastiska grönsaker som finns, det gör de otroligt bra. Men i den tid som är just nu när vi av klimat­anledningar behöver fler människor som äter mer vego så behöver vi inte ett program som får vego att framstå som ännu mer konstigt, komplicerat och annorlunda än det redan gör idag. Om syftet är att få vego att framstå som godare så gör de ett dåligt jobb, och det borde rimligtvis vara poängen. Jag är inte kritisk till Paul Svensson som kock, utan SVT:s vinkling.

Hur bär man sig bäst åt om man älskar kött men vill äta mer vegetariskt?

– Utgå från smakerna och upplevelserna du gillar. Ta vara på dem. Det är inget fel på upplevelsen i en hamburgare. Byt ut några ingredienser, krydda lite extra och njut som vanligt. Kött är inte magiskt, men det är mångsidigt och komplicerat. Det är svårt att ersätta kött, därför har vi stora företag som jobbar med det. Privatpersoner ska inte behöva trolla fram någonting som motsvarar kött från en rödbeta, precis som att ingen går och slaktar sin egen ko heller.

Om du fick skapa ett tv-program variant dyrare, hur skulle det se ut?

– Jag skulle gjort precis det SVT har gjort men böjt mig baklänges för att leverera det som köttätarna inte tror är möjligt, det vill säga jävligt god veganmat.

800dagar