Klimat.

2014-12-15 15:30

Klimatmötet i Lima i hamn – kritik mot slutsatserna

Efter helgens avslutade klimatmöte i Lima höjs kritiska röster mot att världen fått ytterligare ett tandlöst slutdokument.
   – De har en än gång klarat av att lösa förhandlingskrisen utan att enas om konkreta åtgärder, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Förhandlingarna vid FN:s klimatmöte i Lima, Peru drog ut på övertid i mer än ett dygn, men i söndags lyckades de 190 deltagande länderna enas och anta ett slutdokument. Överenskommelsen innehåller bland annat riktlinjer för hur ländernas klimatpåverkan ska redovisas.

Dokumentet ska fungera som en förberedelse inför nästa års möte i Paris, där förhoppningen är att alla världens länder ska samlas under ett och samma avtal för att hejda den globala uppvärmningen.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) tycks vara nöjd över resultatet, och säger till Ekot att det ”möjliggör att förhandlingarna kommer igång på riktigt.”

– Jag hoppas att så många länder som möjligt nu tar ansvar och formulerar sina klimatmål inom ramen för den internationella processe, säger Åsa Romson i ett pressmeddelande.

Frågor skjuts på framtiden

Men det är inte alla som är lika positiva till mötets slutsatser. Från miljörörelsen har det höjts kritiska röster om ännu en tandlös överenskommelse. Naturskyddsföreningen beklagar att mötet inte blev mer konkret, och menar att världen skjuter de stora frågorna på framtiden.

– De har en än gång klarat av att lösa förhandlingskrisen utan att enas om konkreta åtgärder som löser klimatkrisen. Det krävs en tydligare förhandlingsvilja i Paris om länderna ska lyckas begränsa utsläppen i sådan omfattning att det finns en chans att undvika allvarliga temperaturökningar, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson.

Även Vänsterpartiet riktar kritik mot mötets slutdokument.

– Den här texten öppnar för ett klimatavtal utan bindande åtaganden om utsläppsminskningar. Alla andra svåra frågor lämnas olösta. Jag är förvånad över att klimatminister Åsa Romson kan acceptera detta, säger Jens Holm, Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson, som har varit på plats i Lima.