Klimat.

2020-09-23 11:18
Hundratals strandade valar har upptäckts längs Tasmaniens kust. Foto: AP
Hundratals strandade valar har upptäckts längs Tasmaniens kust.
Puffetikett
Dagens ETC

Kamp mot klockan för att rädda strandade valar

450 valar strandade på kusten i Tasmaninen.  Endast ett 50-tal valar har kunnat räddas genom att lyftas tillbaka ut i havet igen. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På onsdagen bekräftades 380 av de långfenade grindvalarna döda. 50 valar har räddats och volontärer och räddningstjänst kämpar fortfarande med att försöka rädda resterande 30 valar som ligger strandade vid den tasmanska kusten. 

Valarna har hittats vid två hamnar i västra Tasmanien. Först kände man bara till 270 strandade valar nära staden Strahan som upptäckts på tisdagen men tidigt på onsdagen fick man syn på ytterligare runt 200 valar som strandats tio kilometer därifrån och som då redan var döda. 

Räddningsarbetet påbörjades under tisdagen då 25 valar lyftes tillbaka till havet efter att ha blivit märkta för att kunna övervaka dem. På onsdagen lyftes ytterligare 25 valar. 

Grindvalarna är väldigt sociala till sin natur så de har behövt släppas långt ut i havet för att inte simma tillbaka till de andra valarna på stranden. Två av de räddade valarna från tisdagen har dock redan kommit tillbaka. 

Enligt Kris Carlyon, biolog på ett marint konserveringsprogram är strandningen av valar den största i Australiens historia. Men han tror inte att det går att säga att den orsakats av människor. 

– Det är en naturligt händelse och vi vet att strandningar har hänt tidigare genom fossila utgrävningar. Det finns lite som vi kan göra för att förhindra detta, säger han till The Guardian. 

Det finns bland annat dokumentation om en valstrandning från 1935 då 294 valar strandades på den nordvästra kusten i Tasmanien.