Klimat.

2014-11-12 11:11

Johan Ehrenberg är årets utstickare

ETC:s grundare Johan Ehrenberg tilldelas årets Utstickarpris för sitt engagemang i klimatfrågan.  
   – Han är drivande och ger sig inte, säger jurymedlemmen Maja Frankel.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är tredje året i rad som Polarbröd delar ut Utstickarpriset. Enligt juryn premieras i år ett ”engagemang som tar sig an mänsklighetens utmaningar kring uthållig försörjning på ett sätt som inspirerar och berör”.

 – Det är extra roligt att kunna ge årets Utstickarpris till någon som personifierar det vi kallar ”utstickare” med ett helhjärtat engagemang. Johan Ehrenberg är drivande och ger sig inte, stör systemet genom att ifrågasätta och hitta nya vägar att för varje individ att ta steget att nå uthållig försörjning, säger jurymedlemmen Maja Frankel, chef för Ashoka Scandinavia.

Att årets pristagare sedan länge varit en förespråkare av alternativa energikällor, startat företaget Egen el samt byggt ett vertikalt vindkraftverk och solceller på en kulle i Katrineholm hör till de bedrifter juryn lyfter fram.

”Riktigt roligt”

Johan Ehrenberg säger att är hedrad över att få priset.

– Det är riktigt, riktigt roligt. Att få vara i samma liga som de andra pristagarna är något jag är extra glad över. Det handlar om människor som försöker göra något, inte bara prata om att man borde göra något.

Vad betyder det här priset för dig och ditt engagemang?

– Nu orkar jag en solcellspark till. Allvarligt talat, om det man gör inte märks så tröttnar man. Genom ETC-läsarna har vi idag resurser att bygga ännu en park någonstans i Sverige. Jag vet inte var men det kanske läsarna vet. Kanske den ska flyta på havet?

Har du något nytt projekt på gång inom omställningsarbetet?

– Jag vill göra ett vattenkraftverk drivet av vind och sol! En så kallad pumpstation. Men vår största utmaning nu är att få fart på solcellernas spridning i Sverige och där finns massor med idéer om nya samarbeten och nya produkter. Jag kallar det solcellsrevolution för att det verkligen förändrar makten över energin. Men ibland känner jag att timmarna inte räcker till...

Vinnaren av Utstickarpriset, som bland annat består av en guldtacka, koras vid en tillställning i Stockholm den 25 november.

Tidigare års vinnare är Ellen McArthur, Margrit Kennedy och Bernard Lietaer.

Juryns motivering

Årets Utstickare har sedan nittiotalet, i både ord och handling, varit starkt pådrivande i klimat- och energifrågan. Genom praktiska initiativ - bland annat genom att starta företag för att underlätta och driva på i energiomställningen - har han under lång tid väglett sin omgivning och skapat större förståelse för förnybara energikällor och deras möjligheter.