Klimat.

2021-01-14 10:30
Isabella Lövin (MP) Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Isabella Lövin (MP)
Puffetikett
Dagens ETC

Isabella Lövins uppmaning till de unga: ”Ta ansvar för demokratin”

Isabella Lövin lämnar sina tolv år i politiken med en uppmaning till unga om att engagera sig i partierna.

– Jag vill att de ska vara med och påverka och ta ett ansvar för demokratin, säger hon till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under onsdagen avtackades Isabella Lövin av riksdagen och i slutet av månaden lämnar hon politiken. I samband med att Miljöpartiet väljer ett nytt kvinnligt språkrör på en extra kongress den 31 januari lämnar hon såväl den posten som ämbetet som miljö- och klimatminister.

Tiden efter att hon meddelat sin avgång har hon bland annat använt till att försöka locka unga till politiken. Under hösten har Isabella Lövin deltagit i digitala samtal med högstadie- och gymnasieklasser, ungdomsorganisationer som arbetar med klimatfrågan samt politikerskolan Höj rösten.

– Jag börjar nu avsluta min tid i politiken och jag känner så starkt att det är viktigt att man försöker överbrygga avståndet mellan politiker och medborgare och inte minst att unga ska känna att även de måste vara med och påverka och ta ett ansvar för demokratin, säger Isabella Lövin till Dagens ETC.

Oroad över demokratin

Mötena har gett henne intrycket att unga är glada över att kunna ha en dialog med en högt uppsatt politiker och att de är nyfikna på att lära sig mer om hur det går till i politiken. Men hon lämnar också med en oro över demokratins tillstånd. De senaste dagarnas politiska turbulens i USA, med stormningen av Kapitolium, hänger över intervjun.

– Det är skrämmande att det finns ett politikerförakt, ett avstånd mellan de folkvalda och människor idag som är direkt farligt. Jag vill kunna bidra så mycket jag kan för att förklara hur politik fungerar och att det är genom den som man kan förändra, säger Isabella Lövin.

Samtidigt kanaliseras det politiska engagemanget i allt mindre utsträckning genom de politiska partierna. Under 2019, det senaste året som det finns statistik för, såg alla partier med undantag för Sverige­demokraterna och Kristdemokraterna sina medlemstal svikta. Miljöpartiet tappade då en av sex medlemmar (från 12 400 till 10 500) medan Socialdemokraterna förlorade flest anhängare i absoluta tal (4 727 stycken). Istället har klimatengagemanget tagit sig andra uttryck: skol­strejker, demonstrationer, flygskam, vegonorm samt blockader av gator, fossilgasterminaler och råoljehamnar.

13 ungdomsorganisationer

Isabella Lövin har tagit initiativ till kontaktytor där unga kan träffa politiker utan att behöva vara med i ett parti. Hon vill bland annat att unga ska ha en central roll i utformningen och genomförandet av den stora miljökonferens som regeringen vill hålla i Stockholm år 2022. Nyligen träffade hon 13 stora ungdomsorganisationer för att lyssna till deras visioner och oro. Samtidigt står Isabella Lövin fast vid att politiken är det mest effektiva sättet att förändra samhället.

– Att lajka saker på Facebook och att demonstrera, det är ett sätt att visa sin åsikt. Men ska man verkligen förändra saker i samhället så måste man vara beredd att också ta ett ansvar och förändra inifrån. Det var den slutsatsen jag drog när jag gick in i politiken ganska sent i livet, säger hon och fortsätter:

– Självklart finns det många vägar att påverka samhället på men man får inte glömma bort politiken helt och hållet. I vilka politikers händer ska vi lägga ansvaret för framtiden? Jag tror att man måste förstå att för att en demokrati ska fungera så måste var och en av oss vara beredd att gå in och axla ett ansvar åtminstone en tid.

”Försöker vara ett öppet parti”

Varför är det då så svårt att få unga att engagera sig politiskt? Intrycket som Isabella Lövin har med sig från sina möten är att många inte känner att det är så inbjudande att gå in i politiken idag.

– Dels kan det bero på partierna själva. Det är jätteviktigt för alla politiska partier att tänka kring det. Miljöpartiet försöker vara ett öppet parti men det finns alltid utrymme för förbättring. Sen har vi ett samhälls­klimat där många är väldigt otåliga. Det är svårt att bemöta det på något annat sätt än att det tar tid med demokrati. Jag sympatiserar till 100 procent med alla de unga som säger att vi ska lyssna på vetenskapen och att vi måste ändra hela vårt samhälle nu. Men det funkar inte så att man vrider på en knapp och så förändras hela samhället i ett enda slag. Man måste få med sig en majoritet i riksdagen, och alla partier behöver driva de här frågorna. Då måste man ställa krav på politikerna eller gå in i politiken själv och förändra.

Läs vidare på nästa sida: Enkät: Unga klimataktivister om att engagera sig politiskt

Om Isabella Lövin

Före tiden som politiker var hon journalist och tilldelades både Stora journalistpriset och Guldspaden för boken Tyst hav (2007) som handlar överutnyttjandet av fiskbestånden.

Var ledamot av EU-parlamentet för Miljöpartiet från 2009 till oktober 2014, då hon utsågs till biståndsminister. I maj 2016 valdes hon till kvinnligt språkrör för Miljöpartiet.

Isabella Lövin har sagt att hon lämnar politiken för att ägna mer tid åt sin familj, sitt skrivande och för att kunna fundera över sitt nästa steg i livet.