Klimat.

2020-09-16 13:20
Ikväll håller kommunfullmäktige i Lysekil omröstning. Allting pekar på att utbyggnaden godkänns lokalt. Bild: Maria Hedman
Ikväll håller kommunfullmäktige i Lysekil omröstning. Allting pekar på att utbyggnaden godkänns lokalt.
Puffetikett
Dagens ETC

Idag röstar Lysekil om Preemraff – och kan sätta stopp för bygget

Åsikterna om Preemraffs utbyggnad i Lysekil har blivit en stridsfråga på högsta politiska nivå. Ikväll har kommunfullmäktige i Lysekil omröstning – med möjlighet att lägga in veto.

”Det är en fossil utbyggnad som vi inte kan göra mitt i en klimatkris”, säger Miljöpartiets Maria Granberg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

2018 fick Preem tillstånd att bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil, som redan idag är Nordens största. Därefter har det varit många turer, men sedan Mark- och miljööverdomstolen i juni gett tillstånd för utbyggnaden hamnar ärendet i regeringens händer – om inte kommunfullmäktige i Lysekil röstar emot och nyttjar sin vetorätt. Allting pekar dock på att utbyggnaden godkänns lokalt. Socialdemokraterna i Lysekil ställer sig bakom mark- och miljödomstolens beslut, säger ordförande Ricard Söderberg.

– Om oljan inte tas om hand i Sverige kommer den att skeppas till andra länder. Samtidigt är det inte hållbart i längden att hålla på med fossila råvaror, det måste fasas ut. Då måste vi ge incitament till företagen att ställa om sin verksamhet, säger han.

I det första förslaget beräknades utsläppen av växthusgaser fördubblas till följd av utbyggnaden, och därmed göra anläggningen till den i Sverige som släpper ut mest. Preem har därefter minskat den siffran med 20 procent, och uppger att de vill börja ta in förnyelsebara råvaror.

– Jag ser gärna att det ställs tuffa krav på Preem i slutändan, det ser vi positivt på om regeringen gör, säger Ricard Söderberg.

”70 procent fossilbaserad”

Miljöpartiet i Lysekil håller inte med om att utbyggnaden är en hållbar väg att gå.

– Det är en fossil utbyggnad, som vi inte kan göra mitt i en klimatkris, säger Maria Granberg, gruppledare för Miljöpartiet i Lysekil.

Hon menar att argumenten om att bygga ut för att omvandla fossila råvaror för att i framtiden kunna göra en omställning är förlegade.

– Det kunde man kanske sagt för 20 år sedan, men inte idag. Vi måste minska våra utsläpp nu. De vill tjäna pengar på en miljöfarlig produkt och så ska vi betala med vår miljö och vårt klimat, säger hon, och fortsätter:

– Så som det står i deras ansökan nu så kommer deras produktion även om tio år vara till 70 procent fossilbaserad. Då blir Lysekil snabbt Sveriges klimatvärsta kommun. Befolkningen utsätts för cancerframkallande ämnen och utsläppen av svavel kommer att bli besvärande för de som bor i närheten.

Utbyggnaden av Preemraff har väckt starka reaktioner och protester. Mari Larsson från Fridays for future berättar att de vill visa att det finns ett motstånd.

– Vi vill påminna politikerna om att de har chansen att lämna sitt veto nu.