Fråga Ehrenberg.

2014-08-10 11:57
Stäng av. Att inte lämna datorn eller tv:n på standby är ett typiskt exempel på hur vi i vardagen kan vara energieffektiva. Bild: Ariel da Silva Parreira
Stäng av. Att inte lämna datorn eller tv:n på standby är ett typiskt exempel på hur vi i vardagen kan vara energieffektiva.

Hur ska jag spara energi för miljöns skull?

Du skriver mycket om energi och sol men jag tycker du skriver lite om omställningen i livsstil där vi kan göra en jätteinsats, inte sant? Antalet planeter är ju inte särskilt många, menar jag.
Dan Andressen

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jag tycker energieffektivisering är väldigt roligt att räkna på och försöker göra det då och då. Ett exempel: Världens alla servrar, hubbar och datanätverk slösar idag med energi för ungefär 80 miljarder dollar per år. Rent slöseri på grund av usel teknik. Om några år kommer det enligt International Energy Agency, IEA, vara 120 miljarder dollar som försvinner i effektiva apparater. Och eftersom det mesta av energin kommer från smutsig kol och olja så är det helt enkelt ett klimatpolitiskt problem att internet bara ökar och ökar men inte blir effektivare. Varför förbättras det inte?

Tekniken finns ju.

Det enkla svaret är att smutsig energi är för billig på jorden. Vi som samhällen slösar för att vi inte betalar kostnaden för energin. Solenergi är mycket billigare än diesel till exempel, om dieselanvändaren betalade kostnaden för den förstörelse det bränslet gör.

Enligt IEA använder världen 818 TWh el till servrar med mera. Av dem går 400 TWh åt till ingenting på grund av slapp standby-konsumtion. Maskinerna och näten drar alltså el även när de inte används. Du känner igen det från tv:n och datorn hemma. Om man effektiviserade det här skulle världen kunna stänga av 200 kolkraftverk och få bort 600 miljoner ton växthusgasutsläpp.

Som tänkande varelse tycker jag det är min och din uppgift att minska utsläppen så mycket vi kan själva, riktigt avstängt istället för standby i hemmet till exempel. Eller cykling istället för bil korta sträckor. Klimatkompensera flygresor på riktigt. Men din och min omställning är del i en kamp som handlar om att tvinga de stora systemen att spara och producera ren energi. Samtidigt får vi i den rika delen av världen inte glömma att en tredjedel av alla människor fortfarande saknar el. Vi måste alltså producera mer ren energi samtidigt som vi minskar på vår förstörelse här hemma. Det är inte antingen eller.    

 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.

Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.