Klimat.

2020-09-16 12:20
Simon Boerenbeker Klang som sittstrejkar mot Preemraff samt Albin Björk och Viktor Jonsson som hungerstrejkar för överlevnad och mot massutrotning.  Bild: Privat
Simon Boerenbeker Klang som sittstrejkar mot Preemraff samt Albin Björk och Viktor Jonsson som hungerstrejkar för överlevnad och mot massutrotning. 
Puffetikett
Dagens ETC

Hungerstrejkarna: ”Vi ger oss inte förrän vi fått tala med Löfven”

Sedan förra veckan pågår en så kallad hungerstafett vid riksdagshuset i Stockholm. Målet är att få statsminster Stefan Löfven att agera och utlysa klimatnödläge.

– Vi ger oss inte förrän vi fått tala med honom, säger göteborgaren Viktor Jonsson, som anslutit sig till strejken.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När Dagens ETC pratar med göteborgaren Viktor Jonsson under måndagseftermiddagen har han inte ätit på åtta dagar.

– Jag går som en 89-åring ungefär – jag är slapp och trög i benen. Det är lite tungt, men annars mår jag okej, säger han.

Viktor Jonsson inspirerades av klimataktivisten Albin Björk, som drog igång den så kallade ”hungerstafetten” i Stockholm i samband med riksdagens öppnande förra veckan. Tanken är att flera klimataktivister från nätverket Extinction Rebellion ska avlösa varandra i protesten tills de nått sitt mål – att få tala med statsministern.

– Vi kommer att hungerstrejka tills vi får prata Stefan Löfven och får honom att lova att utlysa klimatnödläge. Myndigheterna måste tala klarspråk om den kris vi befinner oss i och sätta in ordentliga åtgärder för att stoppa de fossila utsläppen, säger Viktor Jonsson, som förutom Albin Björk har sällskap av Simon Boerenbeker Klang som sittstrejkar mot utbyggnaden av Preemraff i Lysekil.

Symboliskt lidande

Än så länge har statsministern varken hört av sig eller synts till. De enda politiker som hittills uppmärksammat hunger­strejken är två miljöpartister varav språkrörskandidaten Rebecka Le Moine är en samt vänsterpartisten Jens Holm.

– Så det är alltså bara tre av 349 riksdagsledamöter som ­pratat med oss, vilket är lite trist, säger Viktor Jonsson.

På skylten han har med sig står det ”Hungerstrejk mot den sjätte massutrotningen. Varför reagerar inte regering och riksdag?”. Viktor Jonsson anser att hungern bara är ett symboliskt lidande jämfört med vad klimatförändringarna kommer utsätta djur och människor för.

– Jag har deltagit i flera civila olydnadsaktioner när jag var yngre och efter det haft en 15 år lång period av mer lågaffektiv aktivism. Men med tanke på den kris vi befinner oss i nu, där vi verkligen ser effekterna av klimatförändringen med smältande isar, extrema bränder och temperaturer, har jag känt att det inte längre räcker med att skriva insändare och gå i demonstrationståg någon gång om året. Därför känns det väldigt bra att göra det här tillsammans med människor som strävar mot samma mål och är beredda att offra en del av sin bekvämlighet för att försöka rädda livet på jorden.

Extinction Rebellion

Ett klimataktivistnätverk som har tre huvudsakliga krav:

Tala klarspråk: Regeringen måste utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och tillsammans med andra aktörer kommunicera hur brådskande det är att ställa om.

Agera nu: Regeringen måste handla omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska Sveriges klimat­utsläpp till netto-noll år 2025.

Stärk demokratin: Regeringen måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.