Klimat.

2020-10-14 19:00
  • Anders Hellberg. Bild: Press / Shutterstock
    Anders Hellberg.
  • På hemsidan Bokdjuret hittar du bland annat bokrecensioner, intervjuer och boktips.
    På hemsidan Bokdjuret hittar du bland annat bokrecensioner, intervjuer och boktips.
Puffetikett
Dagens ETC

Han vill inspirera till mer läsning om klimatet

I en värld där klimatkrisen blir allt mer påtaglig gäller det också att folk utbildar sig om hållbarhetsfrågor – till exempel genom en bra bok. Nu lanseras hemsidan Bokdjuret, där böckerna om klimatet står i centrum.

”Målet är att alla som hittar till sidan i alla fall ska kunna finna en bok som de blir nyfikna på att läsa”, säger initiativtagaren Anders Hellberg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Att hitta djupgående och färsk information om klimatet är inte alltid så lätt, vilket Anders Hellberg, tidigare chefredaktör för klimattidningen Effekt och mångårig frilansande miljöjournalist, själv fått erfara. Han gjorde därför slag i saken och startade en ny hemsida där han tipsar och skriver brett om klimat- och miljöböcker.

– Det är en nyhetssida om miljö, klimat och hållbarhetsfrågor där själva ramen för all rapportering är böcker. Jag utgår helt enkelt från skönlitteratur och facklitteratur som på ett eller annat sätt berör klimat- och hållbarhetsfrågorna. Det i sin tur gestaltar sig i intervjuer, bokrecensioner, boktips med mera, säger Anders Hellberg.

En tjänst han själv efterfrågat

Initiativet har sin grund i främst två saker. Dels tycker Anders Hellberg att längre texter och böcker är nödvändiga för vi ska kunna lära oss om klimatfrågorna – något som förhoppningsvis leder till att hållbarhetsarbetet i stort kan utvecklas så att vi kan nå FN:s globala mål.

– Sedan är det en tjänst som jag själv skulle vilja ha, att någon håller koll på vilka böcker som ges ut och som kan ge tips och inspiration att hitta ny litteratur. Jag har länge gått och tänkt på att det vore bra om någon skulle vilja ta ett samlat grepp, men som ETC:s Johan Ehrenberg säger: ”man får väl göra själv, ingen annan kommer göra det åt dig”.

Gratis för allmänheten

Till en början är innehållet på hemsidan ett enmansprojekt men Anders Hellberg hoppas kunna ta in frilansmaterial och intervjua olika personer som får tipsa om böcker, allt­ifrån ungdomsorganisationer och miljöaktivister till forskare och politiker.

– Ett mål jag har är att alla som hittar till sidan i alla fall ska kunna hitta en bok som de blir nyfikna på att läsa. Genom en bredd av människor som tipsar om böcker i miljöområdet hoppas jag att det kan inspirera till mer läsning och bättre samtal om de här frågorna.

Artiklarna på Bokdjuret kommer vara gratis för allmänheten och planeras att finansieras genom bokannonser och ekonomiskt stöd från läsare.

– Huruvida det kommer att fungera återstår att se. Som frilansande journalist fick man ofta en klimatsmart lön, det vill säga inte så mycket som man kan konsumera för, men jag tror att detta kan växa, säger Anders Hellberg.

Oväntade favoriter

Enligt honom är de bästa böckerna om miljö- och klimatfrågorna ofta de som hittas på oväntade platser.

– Som en skönlitterär bok ­eller biografi som inte är så känd för de frågorna. Ett exempel är Maja Lundes bok ”Blå” som kom 2018. Det var en bra bok som kom rätt i tiden - då torkan och skogsbränder härjade och när halva Sverige blev lite galna av värmen. Lästillfället då var fantastiskt, säger han.

800dagar

Anders tipsar om nysläppta miljö- och klimatböcker

Ut i naturen

Erik Hansson

“Det är en väldigt engagerad person som också kan förklara naturen på ett inspirerande sätt.”

Klimatkrisens Sverige

Erika Bjerström

“Om hur vi i Sverige kommer att drabbas av klimatkrisen framöver. Det tyckte jag var väldigt lärorikt”