Klimat.

2014-09-29 15:47
Naturskyddsföreningen kraftsamlar för att få fler att handla ekologiskt.  Bild: Naturskyddsföreningen
Naturskyddsföreningen kraftsamlar för att få fler att handla ekologiskt.

Gröna omvändarveckan – fullt fokus på ekomaten

I lördags inledde Naturskyddsföreningen sin kampanj för ekologiskt producerad mat. Under vecka 40, miljövänliga veckan, ligger fokus på våra val vid fruktdisken.
   – Det finns en stor efterfrågan på ekologisk frukt, det är ett livsmedel där mycket bekämpningsmedel används. Vi ser redan hur vissa butiker bara erbjuder ekologiska bananer, säger Johanna Sandahl som är ordförande i Naturskyddsföreningen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Kampanjen ”Byt till eko” har pågått sedan förra året, men når sin kulmen under denna vecka då hela föreningens medlemmar kraftsamlar. De kommer att finnas på plats i mataffärer, i stadskärnor och på bibliotek för att informera om fördelarna med att välja ekologiskt.

– Vi hoppas kunna få fler att flytta handen i hyllan. Många skulle ha råd att köpa mer ekologiskt men prioriterar det inte. I stället kanske man har två bilar och åker utomlands flera gånger om året, säger Johanna Sandahl.

”Icke-ekologisk mat för billig”

Miljövänliga veckan, ”Green Action Week”, som började i lördags är ett globalt samarbete där Naturskyddsföreningen är initiativtagare. Närmare 40 organisationer i över 20 länder deltar i arbetet mot mer hållbara konsumtionsmönster, där ekologisk mat är en del. Förra veckan skrev Dagens ETC om att fler och fler väljer ekologiskt. Efterfrågan på ekologisk mat har tredubblats mellan 2007 och första halvåret 2014. Ändå är den fortfarande betydligt dyrare än icke-ekologisk. En del livsmedel, som mjöl, nötter och gurka kostar nästan dubbelt så mycket om de framställts ekologiskt.

Hur ska man få fler att köpa ekologiskt?

– Jag tror att den icke-ekologiska maten behöver bli dyrare. Kostnaderna för att framställa den, med konstgödsel och miljöpåverkan överensstämmer inte med priserna i butik. Det går att styra efterfrågan med till exempel en skatt på mat som inte är ekologisk.

Men om maten blir ännu dyrare blir det ju svårare för dem som lever på marginalen?

– Det är ett stort samhällsproblem att alla inte har råd att köpa ekologiskt, men en prisutjämning behövs på något sätt. Den offentliga sektorn kan också ta ett större ansvar genom att erbjuda ekologiskt i offentliga miljöer som i skolan och på äldreboenden, säger Johanna Sandahl.

Mindre kemikalier

Förutom miljömedvetenhet kan ekomat vara ett sätt för den som vill minska exponeringen för kemiska bekämpningsmedel i vardagen. Frukt och grönsaker besprutas med gift som ska ta död på insekter, men nio av tio frukter har rester av bekämpningsmedel när de når affären. Ekologiska frukter och grönsaker odlas utan dessa bekämpningsmedel.

– Vi vet fortfarande ganska lite om hur exponeringen för alla dessa kemikalier faktiskt påverkar oss, säger Johanna Sandahl.

”Byt till eko”

• Kampanjen startade i lördags och är en del av ”Green Action Week – Organic Food and Farming for all”.

• Ett 40-tal organisationer i 22 länder deltar, målet är mer ekologisk konsumtion och odling.

 

Vad kan du göra?

Här är de fem varor som Naturskyddsföreningen tycker är viktigast att byta mot ekologiskt:

Kaffe. På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar – och dödar – både natur, djur och människor.

Bananer och vindruvor. Två frukter som är riktigt hårt besprutade.

Mejeriprodukter. Ekokossorna mumsar mest på växter från den egna gården, istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet. 

Kött. Välj eko eller svenskt naturbeteskött, då får du kött från gladare kor. (Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött.)

Potatis. En av de grödor som besprutas mest i Sverige.