Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.
Om du redan är det loggar du in här.
Har du glömt ditt användarnamn eller lösenord? Klicka här.
Nu lanserar SJ Resenärens lilla gröna. Den tjocka reseguiden ska få svenskarna att turista miljövänligt på hemmaplan. Och välja SJ oftare.
– Vi vill visa de pärlor i Sverige folk inte känner till, säger Ulf Wallin, pr-ansvarig.
Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.
Har du glömt ditt användarnamn eller lösenord? Klicka här.
Från
39 kr
Beställ här!Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.
Från
139 kr
Beställ här!Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.
SJ har precis släppt sin nya reseguide SJ-resenärens lilla gröna. Det är en 188 sidor tjock bok i fickformat som listar resmål med miljöprofil i hela Sverige.
– Den är ett sätt att lyfta fram vårt hållbarhetsarbete. Sedan vill vi också lyfta fram resandet i Sverige på ett sätt som är hållbart och miljömässigt. Vi vill visa de pärlor folk inte känner till och vi vill att fler ska resa med tåget, säger Ulf Wallin, pr-ansvarig på SJ och initiativtagare till guiden.
Sommaren 2013 utlyste SJ en tävling i sin tågtidning Kupé och bad resenärerna att skicka in sina bästa tips på resmål med miljöprofil. Över 400 bidrag kom in. I samarbete med Svanen, Medveten konsumtion och Naturens bästa valde SJ ut tipsen till guiden som är uppdelad landskapsvis.
– De ska ha en miljöprofil. Det behöver inte vara Svanenmärkt men man ska jobba efter en hållbar profil, som närodlat till exempel, säger Ulf Wallin.
SJ och samarbetsorganisationerna vaskade också fram de tio bästa tipsen och lät resenärerna rösta på sin favorit. Vann gjorde Äppelfabriken på Färingsö i Uppland. Till Ulf Wallins egna favoriter i guiden hör Mackmyra Whiskyby i Gävle, restaurang Salt & brygga i Malmö och Leva Kungslador utanför Visby på Gotland.
– Jag är gotlänning själv så det var mitt krav att ön skulle vara med trots att det inte går att åka tåg dit, säger Ulf Wallin.
Landskrona: Borsta-husens semesterby
• Svanenmärkt fiskeläge med anor från 1700-talet, på Öresundskusten. 68 modernt utrustade stugor i lummig parkmiljö, med småbåtshamn, fiskrökeri och vandringsleder i närheten.
Unnaryd: Bäckhästen
• Trädgårdskafé med stenugnsbakat, ekologiskt bröd och grönsaker från gården. Mer långväga varor som kaffe och choklad är fairtrademärkta. Gårdsbutiken säljer grönsaker och konsthantverk.
Grebbestad: Everts sjöbod
• Skärgårdstur med hummersafari, ostronprovning, makrillfiske och bad i tunna. Lokalt bryggd öl till salu i sjöboden. Samarbetar med svenska ekoturismföreningen och lokala fiskare.
Hällekis: Forshems gästgivaregård
• Restaurangens meny varierar efter säsong och lokalt utbud. Bland annat serveras viltkött från Kinnekulle och fisk från Vänern. Omnämnd i White Guide.
Muskö: Drömgården
• Totalupplevelse i landsbyggd med en mängd aktiviteter i en miljö med hav, skog, ängar och betande djur. Närproducerad, ekologisk mat till salu.
Tällberg: Green hotel
• Hotell nära Siljan med personligt inredda rum, vissa med bastu och öppen spis. Restaurangen serverar lokalt producerad mat på bestämda klockslag.
Klövsjö: Kullens gårdsmejeri
• Mejeri som tillverkar ost och yoghurt av mjölk från egna fjällkor och lantrasgetter. Gårdsbutiken säljer även andra lokala delikatesser.
Harads: Treehotel
• Hotell i högrest tallskog med utsikt över Luleälven. Trädhusen är miljövänligt byggda och hänger på höjder mellan fyra och sex meter. Ingång genom ramp, bro eller eldriven trappa.
Jukkasjärvi: Nutti Sami Siida
• Egna turer med rensläde och besök i traditionellt sameläger. Nils Torbjörn Nutti och Christina Pingis som driver verksamheten berättar om samekulturen. Traditionellt hantverk till salu i butik.
SJ-resenärens lilla gröna är gratis och tryckt på miljövänligt papper. Första upplagan består av 5 000 exemplar som främst delas ut till SJ:s priokunder. Guiden kommer också att lottas ut som pris genom olika tävlingar i tidningen Kupé. En digital version av den lilla gröna finns tillgänglig för alla på SJ:s webbplats.