Klimat.

2020-09-28 16:52
Preems raffinaderi i Lysekil. Foto: Thomas Johansson / TT
Preems raffinaderi i Lysekil.
Puffetikett
Dagens ETC

Glädje och förvåning i Lysekil

Stor glädje och lika stor förvåning. I Lysekil är reaktionerna starka över dagens besked att Preem drar tillbaka sin ansökan.

– Det är fantastiskt, oerhört glädjande, säger Inge Löfgren, lokal ordförande i Naturskyddsföreningen.

Vid lunchtid idag kom beskedet om att Preem drar tillbaka sin ansökan om utbyggnad. En av dem som gläds idag är Inge Löfgren. Han har varit engagerad i både Naturskyddsföreningen och Miljöpartiet i Lysekil i decennier, och ofta kämpat i motvind – i en stad där Preemraff varit den största privata arbetsgivaren sedan slutet av 70-talet har inte många hållit med honom. Dagens besked ser Inge Löfgren som en seger.

– Det är fantastiskt, oerhört glädjande. Det här räddar Sveriges klimatarbete. Jag hade inte trott att ett sådant här besked skulle komma så här tidigt, säger han.

Sedan Preems planer på utbyggnad blev kända, och därmed hur stor ökningen av koldioxidutsläpp skulle bli, har många fler ställt sig på Inge Löfgrens sida. Och trots att raffinaderiet är en viktig arbetsgivare i Lysekil, finns här en stark rörelse emot utbyggnaden. En annan av dem som gläds idag är Mari Larsson, som är engagerad i Fridays for future.

– Jag blev nästan chockad först, det här kom så plötsligt. Men sedan kände jag bara en väldig glädje. Det här är så viktigt. Nu har vi chans att leva upp till Parisavtalet, säger hon.

Mari Larsson och ett gäng andra har fredag efter fredag stått på torget i Lysekil och protesterat mot Preems planer. De har delat ut vykort som sedan skickats direkt till Stefan Löfven, och trots att ett nästan enigt kommunfullmäktige häromveckan röstade för en utbyggnad, är känslan att många Lysekilsbor vill stoppa planerna.

– Det märks att folk här i stan inte är så ensidigt för en utbyggnad som man skulle kunna tro. Många har tagit vykort för att skicka, och är glada över chansen att kunna göra något, säger hon.

Inge Löfgren tror att kanske även politikerna kan svänga nu. När Preem själva tvivlar på lönsamheten, borde också lokalpolitikerna göra det.

– Det är inte hållbart att så ensidigt satsa på ett företag, och särskilt inte ett företag som Preem. Oljeepoken är över. Jag hoppas att det här blir en vändpunkt för Lysekil.

Även Emma Nohrén (MP), förste vice ordförande i kommunstyrelsen och tidigare riksdagsledamot, hoppas på det.

– Det skulle kanske blivit jobb på kort sikt, men det är inte en framtidsbransch. Det är ingen hållbar ekonomi att låsa fast sig i fossilberoende. Vi måste ha hållbara jobb, det skulle inte detta ha blivit.

När hon nåddes av beskedet var reaktionen också glädje och förvåning.

– Oerhört glädjande, så känns det. Preem har kommit till insikt.

Ronald Rombrant, ordförande i lokala Lysekilspartiet och andre vice ordförande i kommunstyrelsen, delar hennes förvåning. Hans parti har dock, precis som de flesta andra, varit för en utbyggnad.

– Det här kom som en jätteöverraskning. Jag trodde att det här skulle avgöras av regeringen och sedan gå vidare till högsta förvaltningsdomstolen. Nu hoppas jag att de ändå kommer satsa i Lysekil, men då på biobränsle istället, säger han.

Mari Larsson tror inte att det är omöjligt att nya besked kommer att komma från Preem. Men idag tycker hon ändå att det är viktigt att glädjas.

– Kampen måste fortsätta, klimatkrisen är inte över, men nu ska vi ändå fira. Vi är många som har kämpat och det verkar ha gett resultat. Det kommer bli lite bubbel i parken idag.