Klimat.

2020-10-06 12:20
Bild: Noah Berger/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

”Gigabrand” rasar i Kalifornien – större yta än Gotland

Branden har hittills ödelagt en yta större än hela Gotland, och därmed passerat gränsen för vad som kallas en ”gigafire”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I augusti varnade forskare för att ordet ”gigafire”, eller giga-brand, skulle behöva införlivas i ordboken, som beskrivning på de våldsamma bränderna i Kalifornien. Nu har det hänt. I måndags passerade en brand i norra Kalifornien, the August Complex, gränsen för en ”gigabrand”, alltså en miljon tunnland brandhärjad mark.

Det motsvarar 4 000 kvadratkilometer, en yta större än hela Gotland. Branden, som startade som ett antal mindre bränder efter blixtnedslag den 16 augusti, är fortfarande till stora delar okontrollerad. 

Branden är bara en av ett tjugotal bränder som just nu rasar i Kalifornien. Hittills i år har mer än 4 miljoner tunnland mark drabbats av bränderna, också det ett delstatsrekord.

Under hela det tidigare rekordåret 2018 brandhärjades omkring 1,9 miljoner tunnland, däribland staden Paradise där 85 människor miste livet. 

Årets bränder har har hittills krävt minst 31människoliv i Kalifornien och miljoner står inför allvarliga hälsorisker till följd av röken. Bränderna har också förstört mer än 8000 byggnader. Inga dödsfall har dock rapporterats från gigabranden och endast ett fåtal byggnader har förstörts, tack vare jättebrandens huvudsakliga utbredning i glest bebyggda nationalparker och friluftsområden.

Inte bara Kalifornien har drabbats hårt av bränder i år. Även delstaterna Oregon, Washington och Colorado har upplevt allvarliga skogsbränder. Undermåligt skogsbruk, stadsutveckling och klimatkrisen är några bidragande orsaker.

800dagar