Klimat.

2014-08-19 14:38
  • Topher White visar hur solcellerna och mobiltelefonen fungerar ihop. De monteras sedan högt upp i träden, där de inte syns från marken. Bild: Rainforest Connection
    Topher White visar hur solcellerna och mobiltelefonen fungerar ihop. De monteras sedan högt upp i träden, där de inte syns från marken.
  • Det solcellsdrivna mobiltelefonövervakningssystemet har testats framgångsrikt på Sumatra i Indonesien.  Bild: Rainforest Connection
    Det solcellsdrivna mobiltelefonövervakningssystemet har testats framgångsrikt på Sumatra i Indonesien.

Gamla mobiltelefoner ska rädda regnskogen

Gamla mobiler kan återvinnas och förses med solpaneler för att övervaka regnskog. Om någon försöker såga ner träd larmar de automatiskt myndigheterna. Systemet har redan testats framgångsrikt på Sumatra i Indonesien. Nu står Sydamerika och Afrika på tur.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är den amerikanske fysikern och ingenjören Topher White i San Francisco som ligger bakom uppfinningen. Han leder den ideella organisationen Rainforest Connection som testade övervakningssystemet på indonesiska Sumatra förra året. Tekniken går ut på att bygga om gamla, smarta mobiltelefoner och förse dem med solpaneler som energikälla.

Lyssnar efter motorsågar

Mobilerna placeras sedan ut som ett nätverk högt i träden och lyssnar efter ljud av exempelvis motorsågar. När ljud registreras skickas en automatisk alarmsignal via gsm-nätet till skogsvaktare eller polis som kan rycka ut. Varje mobiltelefon klarar av att övervaka 3,14 kvadratkilometer skog.

– Det är uppenbart att det saknas kontinuerlig kontroll och direktintervention när det gäller att skydda världens kvarvarande regnskogar. Med hjälp av gamla smarta mobiler och befintligt telefonnät har vi byggt ett system som borde kunna bli stor­skaligt tillräckligt snabbt för att göra skillnad, säger Topher White i ett pressmeddelande.

Samlat in 1,2 miljoner kronor

Genom en kampanj på sajten Kickstarter har Rainforest Connection samlat 1,2 miljoner kronor i donationer, skriver tidningen Ny Teknik. Pengarna kommer att användas för att testa tekniken i regnskogar i Sydamerika och Afrika. Det sker i samarbete med brittiska Zoological Society of London.

Svenska Greenpeace känner inte till mobil­övervakningsprojektet sedan tidigare men välkomnar det.

– Vi har inte tagit del av just det här projektet tidigare, men generellt är det såklart väldigt värdefullt ju fler vi är, med ny tekniks hjälp, som kan vara med och övervaka och rapportera övergrepp på regnskogen. En unik och oerhört betydelsefull miljö som redan är hårt ­pressad av pappers- och palmolje­industrin, säger Erika Bjureby, skogsansvarig Greenpeace Norden.