Klimat.

2014-01-22 16:01

EU:s nya klimatmål möts av skarp kritik

40 procents minskning av utsläppen är långt ifrån nog. Det menar flera svenska politiker efter att kommissionen offentliggjort EU:s nya klimatmål.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Idag offentliggjorde EU-kommissionen de nya förslagen för klimat- och energipolitik till 2030. Bland andra Europeiska Miljöbyrån, EEB, har hävdat att EU:s utsläpp måste minska med 60 procent innan 2030 för att undvika en global uppvärmning på två grader. Det nya förslaget från EU-kommissionen talar i stället om en minskning med 40 procent under samma tidsperiod.

– Det här förslaget är ett hot mot världens arbete för att rädda klimatet. EU-kommissionen tar ett steg bakåt i ett läge där EU måste kliva fram, kommenterar Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna.

Även Jens Holm, Vänsterpartiets klimatpolitiske talesperson, är kritisk.

– Det här räcker inte för att ställa om Sverige och Europa. Vi kommer därför att verka för att målen i sig ska bli ambitiösare än det kommissionen föreslagit, säger han i ett pressmeddelande.

Förutom att kraven på utsläppen blev lägre än vad som är nödvändigt, föreslår EU-kommissionen att målet om minskat energislöseri helt tas bort.

Åtta länder, däribland Tyskland och Frankrike, skickade inför förslaget in ett gemensamt brev till EU-kommissionen, som innehöll önskan om högre krav, något som Sverige ställde sig utanför.

Förslaget om en 40-procentig minskning ska nu behandlas av de enskilda medlemsländerna och sedan tas upp på det kommande EU-toppmötet i mars. 

Miljöminister Lena Ek säger till TT att förslaget är otillräckligt men vill inte precisera hur högt mål hon själv hade velat se.

– Vi har sagt att vi vill ha ett högre mål. Vi tycker att en minskning av utsläppen med 40 procent är för lite.

Thea Holmqvist