Klimat.

2014-10-27 15:47
  • Emelie Dahlström är en av initiativtagarna till Lånegarderoben. ”Många slänger sina kläder för att köpa nya, det här är ett sätt att skapa förnyelse genom att flera personer delar på samma plagg”, säger hon.  Bild: Petter Cohen
    Emelie Dahlström är en av initiativtagarna till Lånegarderoben. ”Många slänger sina kläder för att köpa nya, det här är ett sätt att skapa förnyelse genom att flera personer delar på samma plagg”, säger hon.
  • Ungefär var fjärde månad ordnas större event på olika ställen, så kallade ”pop ups”. Sedan får låntagarna behålla kläderna fram till nästa tillfälle. Bild: Petter Cohen
    Ungefär var fjärde månad ordnas större event på olika ställen, så kallade ”pop ups”. Sedan får låntagarna behålla kläderna fram till nästa tillfälle.

En garderob till låns

Det är två dagar kvar till det där bröllopet eller den där festen som du bara måste ha nya kläder till. I ren panik springer du ut och köper något som du använder en gång och sedan aldrig igen. Känner du igen dig? Att minska slit och släng-konsumtionen är tanken bakom Lånegarderoben, ett bibliotek för kläder.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Om alla konsumerade som vi gör i Sverige skulle vi behöva 3,7 jordklot. Mer än hälften av alla svenskar köper nya kläder varannan månad och många betydligt oftare än så.

– Du kanske impulsköper något som ganska snabbt känns mindre fräscht och nytt. Många slänger sina kläder för att köpa nya, det här är ett sätt att skapa förnyelse genom att flera personer delar på samma plagg, säger Emelie Dahlström, en av initiativtagarna till Lånegarderoben.

Började som konstprojekt

Det hela började som ett konstprojekt på festivalen i Gagnef sommaren 2009 med tanken att ifrågasätta begrepp som ägandeskap och förnyelse. De fick mycket positiv respons och bestämde sig för att fortsätta. En förening bildades och började hyra ut kläder från en lokal i Midsommarkransen utanför Stockholm. Men sedan en tid tillbaka jobbar de i stället med så kallade ”pop ups”, ungefär var fjärde månad ordnas större event på olika ställen, sedan får låntagarna behålla kläderna fram till nästa tillfälle, alltså en hel säsong.

– Tanken var att försöka nå andra målgrupper än de ”redan frälsta” i Midsommarkransen, och det lyckades vi med, inte minst på Östermalm där vi var senast, säger Erika Granstrand, en annan av de aktiva i Lånegarderoben.

– I Midsommarkransen var de mellan 20 och 35 år, på Östermalm var en del födda 1935, säger Emelie Dahlström.

Tanke om hållbarhet

Det finns ett hållbarhetstänk bakom projektet. Kläderna de hyr ut ska klara av att bäras länge och av flera personer. Därför är det mest märkeskläder och en del vintageplagg som erbjuds, till ett pris av hundra kronor per plagg och gång. Bland sponsorerna finns Filippa K och Nudie Jeans. Villkoret för att ett nyproducerat plagg ska tas in är att det är från ett märke med en medveten produktion eller som använder sig av speciella material. Initiativtagarna har olika bakgrunder och ägnar sig åt verksamheten ideellt vid sidan av jobb och studier. Det blir som mest jobb inför eventen var fjärde månad.

Emelie Dahlström själv är statsvetare och har tidigare jobbat med hållbarhetsfrågor. Det övergripande målet med Lånegarderoben är att rädda världen. Eller i alla fall visa på att det går att konsumera på ett annat sätt.

– Plaggen måste inte vara dyra men de ska tåla att användas länge, säger Emelie Dahlström.

Lånegarderoben

• Lånegarderoben startades 2009. Konceptet har sedan spridits till flera städer.

• Det kostar 100 kronor att låna ett plagg, som du sedan får ha i fyra månader.

• Nästa ”pop up” blir i slutet av januari 2015.

• Läs mer på www.lanegarderoben.se