Klimat.

2014-07-28 11:53
Sedan i maj har invånarna i Kristianstad möjlighet att nyttja solcellstaket där tio bilar får plats – fyra platser är reserverade för bilar i bilpooler. Bild: Marie-Louise Steiner
Sedan i maj har invånarna i Kristianstad möjlighet att nyttja solcellstaket där tio bilar får plats – fyra platser är reserverade för bilar i bilpooler.

Elbil med sol i tanken

Att ladda elbilen med solenergi blir vanligare. I Kristianstad hoppas Gunnar Eriksson på att den nya elbilspoolen med solcellstak ska locka nya elbilsförare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sedan maj laddas elbilar under ett solcellstak i Kristianstad. Totalt kan tio bilar laddas samtidigt. Fyra av platserna är reserverade för elbilar i en bilpool, som både privatpersoner och företag kan bli medlemmar i.

– Vem som helst kan gå med i poolen och nyttja bilarna som finns med, säger Gunnar Eriksson, fordonsansvarig på C4–energi, ett kommunalägt energibolag.

De övriga sex platserna under solcellstaket är till för andra elbilsägare som vill ladda bilen med solenergi.

Flera ställen i landet

En liknande lösning finns sedan två år tillbaka i Helsingborg, och ytterligare en solbilspool är i planeringsstadiet. Redan 2012 öppnades en solcellsparkering i Malmö där elbilsägare kan ladda bilen med el från solcellstak. Och det finns även liknande exempel i Stockholm. Där gick en bostadsrättsförening ihop och byggde solcellstak för elförsörjning och laddningsmöjligheter.

Gunnar Eriksson upplever att kristianstadborna har ett stort intresse för den nya bilpoolen. Som energibolag har de länge följt elbilsmarknaden för att hänga med i utvecklingen, och de tror att de är på rätt väg med solbilspoolen.

– Många har gått förbi och gjort tummen upp. Och de säger att vi har tänkt rätt, säger han och tillägger att han på plats vid bilpoolen ofta får frågor från potentiella kunder. Det centrala läget i Kristianstad har väckt intresset hos företag som funderar på hur de skulle kunna använda sig av bilpoolen, berättar han.

Räcker solenergin från solcellstaket för att ladda alla bilar?

– Om tio bilar ansluter samtidigt så räcker inte energin som produceras, då måste vi ta energin från annat ursprung. Samtidigt producerar solcellerna el från när det börjar ljusna, så den energi som inte används till bilarna matas då ut i elnätet och säljs som grön el, säger han.

I framtiden hoppas de på att solcellstaket kan producera tillräckligt mycket el för att täcka laddningen för samtliga tio platser på en gång.