Klimat.

2020-10-14 12:10
Översvämningar och stormar har varit de mest frekventa katastroferna de senaste två decennierna.  Bild: Mikael Fritzon / TT
Översvämningar och stormar har varit de mest frekventa katastroferna de senaste två decennierna.
Puffetikett
Dagens ETC

Dubbelt så många naturkatastrofer på 20 år

Antalet naturkatastrofer i världen har nästan fördubblats sedan år 2000. Den största orsaken bakom ökningen är den globala upphettningen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Naturkatastrofer såsom tropiska stormar och översvämningar är ett av de tydligaste exemplen på hur människor, djur och växtliv drabbas av ett allt mer extremt klimat. Nu visar en rapport från FN:s katastrofrisk­reduceringsorgan (UNDRR) att antalet naturkatastrofer i världen nästan har fördubblats sedan år 2000 – och att den största anledningen är den globala upphettningen. Totalt har det inträffat drygt 7 300 stora naturkatastrofer mellan åren 2000 och 2019. Nästan 6 700 av dessa var klimatrelaterade, vilket kan jämföras med 3 600 mellan 1980 och 1999.

1,2 miljoner dödsoffer

Sammanlagt dog drygt 1,2 miljoner människor och 4,2 miljarder har påverkats av de senaste 20 årens naturkatastrofer.

FN varnar nu för att om världen inte agerar för att mildra klimatkrisens effekter kommer situationen fortsätta att förvärras.

– Covid-19 har ökat medvetenheten, både bland regeringar och bland människor i allmänhet, om riskerna som finns runt oss. De kan också inse att om pandemin är så här illa, så kommer klimatkrisen att vara ännu värre. Utan en grön återhämtning kommer vi bara att förvärra den akuta klimatsituationen, sa UNDRR:s generalsekreterare Mami Mizutori under en presskonferens tidigare i veckan.

Värmeböljor blir vanligare

Översvämningar, som har dubblerats till antalet, och stormar har varit de mest frekventa katastroferna de senaste två decennierna. För de kommande tio åren spår FN att det värsta problemet kommer att bli värmeböljor.

Åtta av de tio länder som i dag drabbas värst av natur­katastrofer ligger i Asien. Kina, USA, Indien, Filippinerna och Indonesien är länderna som toppar listan.

800dagar