Klimat.

2020-06-12 11:00
Kevin Anderson
Kevin Anderson
Puffetikett
Dagens ETC

Brittisk klimatexpert: ”Sveriges rykte står på spel”

Den ledande brittiske klimat- och energiforskaren Kevin Anderson deltog som expertvittne under huvudförhandlingarna i våras. Han anser att Preems klimatlöften inte ska tillmätas någon betydelse alls, eftersom de enligt honom är både förlegade och ohållbara.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Kevin Anderson påminner om att Preems huvudsakliga verksamhet handlar om att tillverka fossila bränslen för bilar, och menar att det är tveksamt om ens tillverkning av biobränslen kan göra Preems verksamhet hållbar.

– Tillgången till biomassa är begränsad även i Sverige. Att som Preem föreslår, omvandla denna knappa resurs till bränsle, i en otroligt ineffektiv process, för att tanka den i en 2 000 kilos Volvo som transporterar 80 kilo människa några få kilometer till mataffären, är ett fruktansvärt resursslöseri, som låser fast oss i ett föråldrat transportsystem.

Måste stängas ned

Enligt Kevin Anderson finns inget utrymme alls att expandera verksamheten i Lysekil om Sverige ska uppfylla sina åtaganden i enlighet med Parisavtalet. Istället bör arbetskraften och kompetensen i företaget tas tillvara i den gröna omställningen.

– Med tanke på att det redan existerande raffinaderiet måste vara nedstängt senast 2035 om klimatmålen ska nås, så finns det ingen rimlig anledning att tillåta en expansion. Den planerade utbyggnaden skulle behöva stängas redan efter två–tre år av samma anledning, säger Kevin Anderson.

Domstolens yttrande och regeringens kommande beslut i målet har stor betydelse internationellt, menar han.

– Sverige betraktas fortfarande som ett progressivt land och har större inflytande i omvärlden än invånarna kanske tror. Om utbyggnaden tillåts är det en riktigt dålig signal till svenskarna och resten av världen att Sverige inte bryr sig om klimatförändringarna och Parisavtalet.

800dagar