Klimat.

2020-08-10 10:45
 • BP:s planerar att investera fem miljarder dollar årligen i förnybar energi och samtidigt minska produktionen av olja och naturgas med 40 procent. Bild: Alastair Grant/AP/TT, Shutterstock (montage)
  BP:s planerar att investera fem miljarder dollar årligen i förnybar energi och samtidigt minska produktionen av olja och naturgas med 40 procent.
 • David Campbell, chef på BP:s ryska avdelning, president Vladimir Putin och Igor Sechin, vd för statskontrollerade Rosneft. Bild: Mikhail Klimentyev/AP/TT
  David Campbell, chef på BP:s ryska avdelning, president Vladimir Putin och Igor Sechin, vd för statskontrollerade Rosneft.
 • Oljeriggen Deepwater Horizon exploderade 2010 med katastrofala följder. Bild: Gerald Herbert/AP/TT
  Oljeriggen Deepwater Horizon exploderade 2010 med katastrofala följder.
 • Utvinning av oljesand i Alberta, Kanada. BP är en av investerarna. Bild: Jeff McIntosh/AP/TT
  Utvinning av oljesand i Alberta, Kanada. BP är en av investerarna. 
Puffetikett
Dagens ETC

BP utlovar mindre olja – mer förnybart

Oljejätten British Petroleum, BP, lovar netto noll-utsläpp i sin nya företagsstrategi. Företaget ska minska sin produktion av olja och naturgas, för att i stället investera mer i förnybar energi.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

BP:s vd Bernard Looney fick många att höja på ögonbrynen när han i veckan, i samband med att presenterade kvartalsrapporten som visade en förlust på nästan 140 miljarder kronor, lovade stora satsningar på renare energi. Planen är att investera 5 miljarder dollar (drygt 40 miljarder kronor) årligen i förnybar energi som vind, sol och vätgas. Summan är tio gånger så stor som den som spenderas nu, kommenterar New York Times. Investeringar ska också göras i bioenergi, elbilsinfrastruktur samt infångning, användning och lagring av koldioxid.

Strategin innebär att produktion av olja och naturgas ska minska med 40 procent de närmaste tio åren och att BP ska sluta leta olja i nya länder. Planen förväntas leda till att utsläppen från BP:s produktionsanläggningar minskar med 30 till 35 procent.

Största omvandlingen hittills

De nya investeringarna motsvarar en femtedel av oljejättens kapital. Målet är att uppnå en elproduktion av 50 gigawatt, el som ska säljas till städer och företag.

Om strategin genomförs är det den största omvandlingen hittills för ett oljebolag bort från fossila bränslen till ren energi, men den är knappast självuppoffrande, skriver den politiske rådgivaren och miljöföreläsaren Paul Bledsoe i Financial Times. Många studier visar att ren teknologi är mer lönsam än gas och olja och om BP får till det med lönsamheten kan det bli en rörelse bort från fossila bränslen för hela oljeindustrin.

Marknadsanalytikern Stuart Joyner från analysföretaget Redburn menar att BP:s strategi är genomgripande, positiv, genomtänkt och väldigt oförutsedd och att den sätter press på andra oljebolag att följa efter.

– Jag tror att det här ögonblicket kommer att räknas som en vattendelare, en vändpunkt inte bara för BP utan för hela oljeindustrin, säger han till New York Times.

Lovat renare energi förut

Det är dock inte första gången BP aspirerat på att vara ett annorlunda energiföretag. År 2000 anammade BP sin slogan Beyond Petroleum, med den nya gulgröna solliknande loggan. Målet för kampanjen var även då att investera i hållbar energi, men de investeringar som gjordes i solparker var försumbara i jämförelse med investeringarna i oljebolagen Arco och Rosneft. BP är också ett av de stora företagen bakom den kritiserade utvinningen av olja ur oljesand, med tillgångar i tre stora fält i Alberta, Kanada. Trovärdigheten för Beyond Petroleum var aldrig särskilt hög, men dog definitivt när oljeriggen Deepwater Horizon exploderade 2010 och sjönk med ett katastrofalt läckage av olja rakt ut i Mexikanska golfen som resultat.

Organisationen Greenpeace skriver på sin hemsida att det är goda nyheter att BP vill producera mindre olja och investera i hållbar energi. Samtidigt poängterar Greenpeace att BP fortfarande stöder vätgas tillverkad av metan, som är ett fossilt bränsle, i stället för det grönare valet att använda vatten. BP äger också 20 procent av ryska oljebolaget Rosneft.

”Putin kommer knappast att annonsera en klimatplan i nära framtid. För att åstadkomma något i närheten av vad vårt klimat behöver måste BP dumpa Rosneft” skriver Greenpeace på sin hemsida.

Investerat i AI för att hitta olja

Greenpeace forum för undersökande journalistik, Unearthed, visar också att många av de investeringar som BP gjort är i företag som letar efter nya vägar att hitta och använda fossila bränslen.

– Det är en ny nivå av fräckhet att storoljeföretag går ihop med stortech-företag för att hitta mer olja och gas och kallar det för en investering i klimatet, säger Bronwen Tucker, forsknings­analytiker på Oil Change International till Unearthed.

Investeringarna har gjorts med pengar ur fonder avsedda för låg-koldioxid-investeringar och har gjorts vid sidan av investeringar i ren energi. Det handlar om företagen Belmont Technology och Beyond Limits, som använder artificiell intelligens, AI för att hitta och borra efter olja, utvecklingen av privata jet-appen Victor och företaget Calysta som omvandlar metangas producerat av BP till fiskfoder. Carbon Trust har gjort en rapport som visar att Calystas teknik skulle ge mer koldioxid-utsläpp än nästan alla andra tekniker, skriver Unearthed.

800dagar

BP:s netto noll-strategi

BP:s företagsstrategi för netto noll-utsläpp 2050 innebär en minskning av produktionen av olja och naturgas med 40 procent de närmaste tio åren.

Förväntad minskning av utsläppen är 30 till 35 procent av produktionen.

BP ska öka sina invest­eringar i förnybar energi till 5 miljarder dollar per år de närmaste tio åren med målet att framställa 50 gigawatt ren el 2030.

Källa: BP