Klimat.

2014-07-21 15:00

Australien slopar utsläppsskatten

Endast två år efter införandet har den australiensiska senaten nu röstat för att slopa koldioxidskatten i landet.
   – Det här landet har lämnat ett trovärdigt och effektivt sätt att hantera klimatförändringar, sade oppositionspolitikern och förre klimatförändringsministern Penny Wong under en presskonferens.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under förra årets valkampanj lovade Tony Abbott, ledare för Australiens Liberal party, att koldioxidskatten skulle försvinna. Enligt honom skulle en vanlig familj därmed få 550 australiska dollar (ungefär 3 500 kronor) mer i plånboken varje år på grund av företagens sänkta omkostnader. Sedan valet, som ägde rum förra hösten och vanns av en konservativ koalition, har både mataffärer och flygbolag dock meddelat att kunder inte ska vänta sig några prissänkningar i och med skattelättnaden, enligt the Guardian.
Nu har Abbott ändå fått sin vilja igenom.
– Australiens folk har röstat för att slopa skatten och idag har parlamentet äntligen lyssnat, sade han i fredags.

Kallade skatten ”värdelös”

Abbott hyllade koldioxidskattens frånfälle, kallade den värdelös och destruktiv, men försäkrade samtidigt att koalitionsregeringen ”aldrig skulle göra någonting som skadar ekonomin”.
Koldioxidskatten ska ersättas med ett system som regeringen kallar Direct action, vilket innebär att företag som frivilligt sänker sina utsläpp får bidrag från regeringen. Både utsläppstaken och det lagstadgade målet med en femprocentig minskning av utsläpp har slopats, men Abbot har sagt att han fortfarande tror att utsläppen kan sänkas med fem procent till 2020 (jämfört med nivåerna år 2000). Men det är inte alla som håller med.
– Jag tror att framtida generationer kommer att se tillbaka på de här lagarna och förfäras över de kortsynta och opportunistiska beslut som mina politiska motståndare har fattat, säger Labourpolitikern Penny Wong.
– Tony Abbott kommer att bli ihågkommen som en av de mest kortsynta och själviska människor som någonsin har haft titeln premiärminister.

TRE GÅNGER SÅ HÖGA UTSLÄPP SOM SVERIGE

• Australien är väldigt beroende av kolkraft och släppte 2011 ut mer än tre gånger så mycket koldioxid per invånare som Sverige – 17 ton mot Sveriges 4,8.

• Under det första året sedan Australiens koldioxidskatt infördes sänktes utsläppen med 0,8 procent, den största minskningen sedan utsläppen började mätas för 24 år sedan.

• Utsläppsskatten har påverkat de 350 företag som orsakar störst utsläpp i landet, som fått betala ungefär 160 kronor per utsläppt ton koldioxid.