Inrikes.

2020-05-12 09:15
”Vi gör fysiska besök när det behövs och även många fler digifysiska besök, att man digitalt besöker patienten”, säger Stefan Amér, vd för Familjeläkarna. Bild: Visiba Group/CC / Jessica Gow/TT
”Vi gör fysiska besök när det behövs och även många fler digifysiska besök, att man digitalt besöker patienten”, säger Stefan Amér, vd för Familjeläkarna.
Puffetikett
Dagens ETC

Vd:n: ”Kan ha skett att patienter gått bort utan att ha träffat en doktor”

Många coronapatienter på äldreboenden undersöks aldrig av läkare, visar Dagens ETC:s kartläggning. Stefan Amér, vd för Familjeläkarna i Saltsjöbaden som är ansvariga för många av boendena, menar att företaget följer alla riktlinjer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Riktlinjerna innebär ju inte att man inte ska besöka patienter som behöver vård och besök, de ska besökas, men alla besök som inte måste göras ska man försöka undvika, säger Stefan Amér till Dagens ETC.

Han menar att Familjeläkarna följer Socialstyrelsens riktlinjer om att begränsa alla onödiga läkarbesök på äldreboenden för att undvika smittspridning.

– Om man har ett utvecklat samarbete mellan sköterskan och läkare och nära kontakt, om läkaren har stor kontinuitet och sköterskan känner sina patienter väl, då kan man göra väldigt mycket med en kontakt på telefon eller via videolänk.

Men kan en medicinsk bedömning om man ska behandla med syrgas eller inte göras utan en enda läkarundersökning?

– Läkaren är den som fattar beslut, men sköterskan kan konsultera läkaren och läkaren kan också be sköterskan undersöka vissa saker hos patienten och man kan fatta beslut även om man inte själv träffar patienten fysiskt. Det sker ju fysiska besök också. Alla patienter som behöver ett fysiskt besök ska få ett fysiskt besök.

Får de det då?

– Ja, det är så det ska vara. Sen kan jag kanske inte säga om det i något fall inte har skett, det kan det vara svårt att uttala sig generellt om och i vissa fall kanske man inte hinner med... Det där är en bedömning som läkaren kan göra. Har läkaren och sköterskan ett bra samarbete, vilket de ju har här i Stockholm och våra läkare de jobbar mycket tätt ihop med de här sköterskorna, så kan man fatta de här besluten: att sätta in syrgasbehandling, kalla på ASIH, läkaren kan skriva remiss utan att ha undersökt patienten. I de allra flesta fall har ju läkaren träffat patienten tidigare och vet vilken patient det är.

Dagens ETC har kännedom om flera fall där patienter på äldreboenden, där ni har läkaransvar, gått bort i covid-19 utan att ha undersökts av en läkare någon gång under hela sjukdomsförloppet. Känner du igen det?

– Jag vet inte om vi har tittat på det särskilt. Vi gör fysiska besök när det behövs och även många fler digifysiska besök, att man digitalt besöker patienten. Men diagnosen  ställer man inte med en fysisk undersökning utan den ställer man ju med ett labbprov.

Det handlar om konstaterat coronapositiva. De kan ligga i flera dagar med olika symptom, sedan gått bort utan att läkaren varit på plats.

– Vi har inga siffror på det direkt, men det kan säkert ha skett att patienter gått bort utan att ha träffat en doktor.

Enligt Dagens ETC:s uppgifter handlar det om minst ett tiotal patienter.

– Det kan säkert stämma utan att veta i detalj och tyvärr är det så att vi varken har bot eller behandling av covid-19. Däremot är det aldrig så att vi inte ger varje covid-19-patient den bästa möjliga vården som vi känner till nu. Och den kan läkaren ordinera utan att se patienten.

Stefan Amér poängterar att han inte kan kommentera enskilda patientfall och att Familjeläkarna välkomnar anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg.