Inrikes.

2020-09-10 15:26
  • Ulla Andersson (V) / Nyamko Sabuni (L) och Annie Lööf (C). Bild: Jessica Gow/Claudio Bresciani/TT
    Ulla Andersson (V) / Nyamko Sabuni (L) och Annie Lööf (C).
  • Nyamko Sabuni och Annie Lööf. Foto: TT/Claudio Bresciani
    Nyamko Sabuni och Annie Lööf.
Puffetikett
Dagens ETC

V sågar gigantiska skattesänkningar: ”Människosynen stör mig”

Inkomstskatterna ska sänkas med 13,5 miljarder kronor i den kommande höstbudgeten, föreslår regeringens stödpartier Liberalerna och Centerpartiet i dag. Året efter ska skatterna sänkas ännu mer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

De föreslagna skattesänkningarna presenterades av Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni under torsdagen. Nästa år ska sänkningen vara 13,5 miljarder och året efter 17 miljarder.

Till skillnad från de tidigare jobbskatteavdragen ska även pensioner och exempelvis föräldrapenning omfattas.

– Det kommer ge fler människor möjlighet till ökade ekonomiska marginaler, säger Annie Lööf under en pressträff.

– Förslaget är utformat så att den som tjänar minst ska känna det mest i plånboken. Drivkraften ska öka för att gå från bidrag till jobb och från deltid till heltid, säger Annie Lööf.

Under två år ska skatterna sänkas ytterligare på arbetsinkomster, enligt Sabuni och Lööf främst för att kompensera för utgifter i samband med pandemin. Sedan ska de sänkningarna också omvandlas till ett förvärvsavdrag och omfatta exempelvis pensioner.

– Vi vill prioritera arbetslinjen, säger Nyamko Sabuni.

– Exakt utformning får vi återkomma till, det ska remitteras för att se hur vi bäst genomför den.

Under presskonferensen får partiledarna frågan hur de tänker sig att skattesänkningarna ska öka rättvisan i samhället när skatten sänks för de som fått behålla sina jobb.

– Det är två delar i det här. Vi ska göra det enklare att anställa, där får vi återkomma. Sen gäller det att se de som varit korttidspermitterade. Det är många med redan låga inkomster som fått ännu lägre, och det är viktigt att se hur betydelsefullt det är att de får mer i plånboken, säger Annie Lööf.

”Leder till nedskärningar i välfärden på sikt”

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet tycker att budgetförslaget om sänkta inkomstskatter på 13,5 miljarder kronor är svårt att förstå sig på. 

– Visst kan låginkomsttagare behöva förbättrad ekonomi, det har vi naturligtvis inget emot. Men det måste ju ske med en omfördelning, där de rika betalar mer, säger hon till Dagens ETC.

– På sikt kommer ju omfattande skattesänkningar att leda till att man tvingas skära i välfärden. Nu behöver vi låna för att finansiera detta, men det måste ju betalas av på sikt. För oss handlar det om att man ska omfördela. Det är en helhet. 

Hur ser du på att en socialdemokratiskt ledd regering föreslår såhär stora skattesänkningar?

– Det jag reagerar mycket på är det här nyliberala tankegodset, att man ska ta sig i kragen. Den människosynen stör mig. 

Kommer Vänsterpartiet ändå rösta igenom budgeten?

– Vi kommer ju ta fram ett eget budgetalternativ, där de rika ska betala mer, och där vi ska bygga en äldreomsorg utifrån de äldres behov på riktigt.