ALMEDALEN.

2019-07-02 13:22
Maj Karlsson (V) kräver ett stopp av upphandlingen av kvinnojourer.  Bild: Marc Femenia / TT / Henrik Montgomery / TT
Maj Karlsson (V) kräver ett stopp av upphandlingen av kvinnojourer.
Puffetikett
Dagens ETC

V kräver stopp för upphandling av kvinnoboenden

Vänsterpartiet kräver nu att kommunerna stoppas från från att lägga ut skyddade kvinnoboenden på entreprenad, med hänvisning till en granskning gjord av Dagens ETC i våras.

– Man öppnar upp för att göra marknad med kvinnors liv som insats, säger Maj Karlsson, vice gruppledare i riksdagen.

Det var i slutet av april som Dagens ETC avslöjade att sju Stockholmskommuner gemensamt upphandlat skyddade boenden för kvinnor och tecknat avtal med företag som stoppats av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Bland annat skrevs kontrakt med ett bolag där paret bakom hade stora skulder och vd:n är åtalad för misshandel av sin egen dotter.

”Kvinnors liv som insats”

Nu kräver Vänsterpartiet stopp för upphandlingar och att boendena ska drivas av kvinnojourer.

– Vad som händer nu är att man öppnar upp för att göra en marknad med kvinnors liv som insats. Det handlar om 30-40 års kunskap som kvinnojourerna har och som man är beredd riskera för att göra upphandlingar, säger Maj Karlsson, Vänsterpartiets vice gruppledare i riksdagen, och lägger till:

– Om man upphandlar denna typ av verksamhet har man inte riktigt kunskap.

Kan ske när kontrakt löper ut

Upphandling av boendena kan ske när kvinnojourernas kontrakt löper ut och det är något som Maj Karlsson oroas över.

– Vill det sig riktigt illa kan det bli många fler kommuner som går den här vägen.

Hon säger att partiet på riksplan försöker påverka regeringen i frågan. Lokalt i kommunerna hoppas hon på utvecklade och långsiktiga samarbeten inom så kallat idéburet offentligt partnerskap (IOP) – alltså när exempelvis kommuner samverkar med organisationer i civilsamhället som kvinnojourer.

– Utifrån min position kan jag gå på regeringen. Men jag tror också man måste skicka en väldigt tydlig signal till kommunerna för det är där det händer just nu, säger Maj Karlsson.

Granskningen

• Sju stockholmskommuner, Nacka, Haninge, Botkyrka, Nynäshamn, Tyresö, Värmdö och Huddinge, gick i början av 2019 ut med att de skulle göra en upphandling av skyddat boende för bland annat våldsutsatta kvinnor och barn.

• Upphandlingen blev klar i mitten av april. Bland dem som erbjöds avtal fanns 12 stycken aktiebolag, 5 ideella föreningar, en stiftelse, en kommun och ett trossamfund.

• I slutet av april kunde Dagens ETC avslöja att flera av utförarna prickats av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Vd:n för ett av företagen är åtalad för misshandel av sin egen dotter och hans barn är omhändertagna enligt LVU.