Inrikes.

2020-10-05 09:04
  • Personer med enskilda firmor har råkat illa ut under pandemin då de, till skillnad från större företag,  stått utan krisstöd.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
    Personer med enskilda firmor har råkat illa ut under pandemin då de, till skillnad från större företag, stått utan krisstöd.
  • Edward Riedel (M) vill att de med enskild firma ska ha rätt till krisstöd.  Bild: Wikipedia
    Edward Riedel (M) vill att de med enskild firma ska ha rätt till krisstöd.
Puffetikett
Dagens ETC

Utan stöd i krisen – så slår pandemin mot småföretagarna

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

M: “Vi hotade med att köra över regeringen”

När coronakrisen tog fart under våren haglade miljarderna över olika branscher i landet. Men för personer med enskilda firmor kom det aldrig någonting. Moderaten Edward Riedel anklagar regeringen för att offra de kvinnor som är i majoritet i de enskilda firmorna.

– Det gör mig förbannad att man kallar sig för en feministisk regering.

Att stöden inte nått de enskilda firmorna tror riksdagsledamoten och moderaten Edward Riedl till viss del beror på okunskap om hur företagsformerna ser ut men att det tidigt även fanns ett motstånd från Socialdemokraterna.

– Moderaterna ville i ett tidigt skede involvera de med enskild firma i det första krisstöd vi tog fram men regeringen menade att det fanns en större risk för fusk och ville därför inte inkludera dem, säger riksdagsledamoten och moderaten Edward Riedl.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Stöd till enskilda firmor

Moderaterna drev åter på frågan om stöd till enskilda firmor i slutet på maj. 17 juni skickades ett enigt förslag från riksdagen till regeringen om att skyndsamt ta fram ett stöd.

– Regeringen gick med på att ta fram ett stöd. Men så går de på semester och gör ingenting på två månader. Vi konstaterade i augusti att vi måste göra allt vi kan. Tillsammans med Kristdemokraterna, vänstern och Sverigedemokraterna hotade vi med att köra över regeringen. Först då kom man tillbaka till arbetet, säger Edward Riedl.

Fler kvinnor

Riedel påpekar att kvinnor i högre grad väljer att starta enskilda firmor medan män i högre grad startar aktiebolag.

– Det gör mig förbannad att man kallar sig för en feministisk regering och sedan låtsas man inte om den företagsform som kvinnor oftast har och går på semester. Kultursektorn som många gånger identifierar sig politiskt mer med vänstern än med högern chockerades över att intresset var så svalt från Socialdemokraterna. Sedan har man tagit åt sig äran för det nya stödet, säger Edward Riedl.

Stödet för enskilda närings­idkare som är på gång är bra men inte på långa vägar tillräckligt menar Edward Riedl.

–Det vi gör nu är att lösa upp den skulden som jag tycker vi hade från samhällets sida, att de precis som alla andra företagare har rätt till krisstöd och ska kunna få det retroaktivt. Men nu måste regeringen och samarbetspartierna få fram krisstöd i de tider som kommer.

Dagens ETC har sökt näringsminister Ibrahim Baylan (S) som har avböjt en intervju.

Därför hjälper inte företagsstöden enskilda firmor

Enskilda företagare har i mycket lägre grad än aktiebolag några fasta kostnader utan lever mer som vanliga löntagare. Det krisstöd som presenterades i mars fokuserade endast på stöd för fasta kostnader vid intäktstapp, vilket uteslöt en majoritet av enskilda firmor att söka stöden.

Aktiebolag kunde även korttidspermittera sina anställda och sig själva vilket enskilda firmor inte tilläts göra.

För att få a-kassa krävs att man stänger ner hela företaget. Även om det under krisen har getts fler möjligheter att öppna och stänga företaget under året så är det få som vill göra det då man under tiden företaget är låst inte får göra någon reklam eller arbete för att utveckla företaget. Detta kan vara speciellt svårt för personer som arbetar inom en så kallad gig-ekonomi och är beroende av att göra reklam för att få jobb.

Nya stödet

9 september föreslogs ett stöd på 5 miljarder kronor till enskilda näringsidkare. 3,5 miljarder kommer budgeteras för 2020 och 1,5 miljarder för 2021. Förslaget är fortfarande på remiss och det föreslås träda i kraft den 29 oktober.

Stödet kommer att delas upp på mars, april, maj, juni och juli. Men liksom andra stöd finns en lägsta gräns på 200 000 kronor för årsintäkter vilket kommer utesluta personer som inte kom upp i den summan 2019.

Stödet ignorerar också gigekonomin där många frilansare tillbringar ett par månader med planering eller mindre arbete medan vissa månader väger upp för en sex-månaderslön, vilket gör att stödet kan bli orättvist när det utgår från månadsinkomster istället för en årsdeklaration.