Inrikes.

2020-10-02 10:13
  • Målet är att samla 25 000 namn för att sätta press på de styrande politikerna  i regeringen och regionerna.  Bild: Shutterstock
    Målet är att samla 25 000 namn för att sätta press på de styrande politikerna i regeringen och regionerna. 
  • Kristina Turner, en av initiativtagarna till Nätverket Föda lugnt. Bild: Press/Jannica Honey
    Kristina Turner, en av initiativtagarna till Nätverket Föda lugnt.
Puffetikett
Dagens ETC

Upprop kräver mer makt för kvinnor vid förlossning

Nej tack till fler föräldrakurser och studier om slidklipp. Regeringen har avsatt miljarder de senaste åren för att förbättra förlossningsvården. Nu sprids ett upprop som kräver att pengarna används annorlunda.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Regeringen storsatsar på förlossningsvården. I budgeten för nästa år läggs 1,5 miljarder för att förbättra förlossningsvården och kvinnors hälsa. Nu sprids ett upprop som kräver en förbättrad förlossningsvård över hela landet. Bakom namninsamlingen står bland annat Nätverket Föda lugnt och Föreningen Födelsehuset. Målet är att samla 25 000 namn för att sätta press på de styrande politikerna i regeringen och regionerna.

– Vi vill se valmöjligheter, hela spektrat från hemfödslar - de som vill föda under en gran - till dem som vill återta kontrollen över hela förloppet genom elektiva kejsarsnitt. Vi måste ge kvinnor makten över sina kön och sina kroppar, säger Kristina Turner, en av initiativtagarna till Nätverket Föda lugnt.

– Om du försöker ta bort kvinnans valmöjligheter så kommer kvinnor inte sluta att göra de här sakerna. De kommer att göra dem utanför systemet och det kommer kanske att leda till dödsfall och större problem, fortsätter hon.

Ni menar att lösningen inte bara är att skjuta till pengar, utan att de ska användas rätt. Ni skriver exempelvis i uppropet att föräldrakurser inte hjälper om förlossningsvården inte förändras i grunden. Hur menar ni?

–  Att hälla in mer pengar i ett system som i sig redan är dysfunktionellt ur de födandes perspektiv hjälper inte. Det som behövs är en nationell reform där vi tar fram riktlinjer för hela landet. Det ska vara en barnmorska på en födande. Man ska inte behöva vara orolig att den personen som hjälper en genom en av de största fysiologiska och psykologiska utmaningar som livet erbjuder ska försvinna för att hon springer mellan tre kvinnor samtidigt.

Ett annat exempel på felsatsning, menar Kristina Turner, är att lägga pengar på att minska förlossningsskador istället för att gå till botten med problemet och få bort de saker som gör att skadorna uppstår.

”Vansinnig” forskning

För ett par år sedan finansierade Vetenskapsrådet en studie som tittar på om ett klipp i slidöppningen under förlossning med sugklocka kan minska förlossningsskadorna.

– Jag förstår att läkaren bakom studien menar väl, men för mig är det helt absurt att börja i den änden. Varför inte skapa förutsättningar för att föda som gör att det blir mycket mindre risk att kvinnor brister överhuvudtaget. Vilket är lätt att göra med småskaliga barnmorskeledda enheter och genom att låta dem som vill föda hemma göra det, säger hon.

Har du någon uppfattning om hur mycket pengar era förslag skulle kosta att genomföra?

– Det jag önskar är egentligen inte pengar utan att de födande får representeras i utformningen av förlossningsvården. Och att låta barnmorskeforskningen väga lika tungt som läkarforskningen. Då representeras de födande mer rättvisande.

Uppropets krav

Nationella riktlinjer – jämlikhet i vården i hela landet.

”En födande, en barnmorska” och ”min barnmorska” på alla kliniker.

Små, barnmorskeledda födselenheter.

Förlossningspeng som blivande föräldrar kan använda till att föda på sjukhus, barnmorskeledd födselenhet, hemma eller där de känner sig tryggast.

Hittills har strax över 21 000 personer skrivit på namninsamlingen.