Inrikes.

2020-10-20 16:46
De tidigare miljöpartisterna Annika Lillemets och Valter Mutt byter tar klivet till Vänsterpartiet. Bild: Henrik Montgomery/TT, Janerik Henriksson/TT
De tidigare miljöpartisterna Annika Lillemets och Valter Mutt byter tar klivet till Vänsterpartiet.
Puffetikett
Dagens ETC

Tidigare MP-veteraner går till Vänsterpartiet

Miljöpartiets före detta veteraner Annika Lillemets och Valter Mutts har bestämt sig för att gå över till Vänsterpartiet. Orsaken? Det är det enda parti som kan lösa världens största problem just nu.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Social rättvisa, klimatkrisen och behovet av ett nytt ekonomiskt system. Det är de tre huvudsakliga anledningarna till att de gamla miljöpartiveteranerna Annika Lillemets och Valter Mutt nu bestämt sig för att gå över till Vänsterpartiet.

– Vi tror helt enkelt inte att klimatkrisen går att lösa om man inte också på allvar tar tag i problem med sociala orättvisor, säger Valter Mutt till Dagens ETC.

Det var i en debattartikel i Aftonbladet som de meddelade att det blir Vänsterpartiet de kandiderar för inför det kommande riksdagsvalet 2022.

– Vi behöver ett nytt ekonomiskt system, sen kan du kalla det postkapitalistiskt eller ett som håller sig inom de planetära gränserna, men det måste vara ett system som fördelar resurser mer rättvist. Det som händer nu är att folk istället röstar på odemokratiska partier och så går demokrati och omställning i baklås, säger Valter Mutt.

Hur länge beslutet grott i deras huvuden är oklart, men Valter Mutt säger att V under senare år på allvar börjat ta tag i de gröna frågorna samtidigt som de behållit sitt fokus på social rättvisa.

Vad händer nu med partiet Vändpunkt som ni var med och startade?

– Vi har ju inte varit speciellt aktiva, varken jag eller Annika Lillemets. Vi satt med i styrelsen en kort stund, men vad som händer med partiet framöver får du fråga nuvarande styrelse om. 

– Vändpunkt kan mycket väl få en roll som idébärande parti i framtiden, men nästa valrörelse startar redan om ett år. Det är tveksamt att man på så kort tid kan bygga upp ett parti tillräckligt mycket till valet året efter. 2022 blir ett otroligt viktigt år med en blåbrun sörja som kan ta över landet då. Vändpunkt kommer inte att vara tillräckligt starkt till dess. Vi spelar helt enkelt med de kort vi har att spela med. Och för oss är det Vänsterpartiet.