Hälsa.

2020-09-30 13:16
”Det är spännande att finna likheter mellan olika lokala traditioner. Som en stiliserad ros i ett mönster som kom från kyrkan under medeltiden, som i sin tur lånat den från Mellanösterns bildspråk. Sådant fascinerar och binder oss samman över tid och rum” Bild: Malin Nuhma
”Det är spännande att finna likheter mellan olika lokala traditioner. Som en stiliserad ros i ett mönster som kom från kyrkan under medeltiden, som i sin tur lånat den från Mellanösterns bildspråk. Sådant fascinerar och binder oss samman över tid och rum”
Puffetikett
Dagens ETC

Stickningen lättar ångest och blir en motvikt: ”Behöver inte vara duktig för att finna ro”

Funktionella klädesplagg som man kan och vill använda. Det har varit drivkraften för Erika Åberg, som skrivit boken ”Stickat till vardags”.

”När jag stickar skapar jag plagg som ska passa mig och min kropp, i stället för tvärtom, att kroppen ska ­passa plaggen. Det är politiskt”, säger hon.     

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Mitt under pågående pandemi är det många som känner oro och ångest över att inte veta hur livet ska komma att utveckla sig framöver. Erika Åberg, som skrivit boken ”Stickat till vardags”, lyfter fram handarbetet som ett bra bot mot denna gnagande känsla, som ibland kan vara svår att skaka av sig.

– Det är säkert något många redan har märkt av under den här våren, hur att göra något konkret med händerna befriar oss från den där abstrakta känslan av oro. Någon har börjat baka surdegsbröd och en annan har plockat upp stickningen. Det sköna är att det inte behöver handla om prestation heller, du behöver inte vara duktig för att finna ro i stickningen, säger hon.

Vanliga frågor

Framförallt två frågor brukar Erika Åberg – som försörjer sig genom att hålla kurser och föredrag om stickning – mötas av från nyfikna människor som är sugna på att prova på att sticka sig ett par vantar eller sockor.

– Den första är: ”Är det inte väldigt svårt?”. Den andra: ”Tar det inte jättelång tid?”. Svaret är att det inte är komplicerat att sticka, men att det tar tid att lära sig. Något som är ganska laddat i vår tid. Man köper sig en systemkamera och tänker att man är fotograf, eller man skriver ett blogginlägg och presenterar sig som journalist. Man vill vara expert på en gång, men egentligen ligger det ju något väldigt fint i att vara nybörjare, i att låta saker få växa fram, säger hon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Ha tålamod”

Och visst tar det lång tid att sticka sig en kofta eller en halsduk – speciellt om man är nybörjare.

– Det är lätt att bli besviken för att man inte kan direkt, men stressa inte igenom det, utan ha tålamod och låt det ta tid, för ja, det tar tid, säger Erika Åberg.   

En bra drivkraft för att inte ledsna för tidigt är att sticka något man verkligen vill ha på sig.

–  Och välj ett material du verkligen vill använda. Det finns så mycket bra material att få tag på där ute. Välj inte det där garnet för nio kronor nystanet, för att du är ny och bara ska prova på det här. Det är 100 procent plast och det blir inte bra.

Politiskt att sticka

Erika Åbergs egna drivkraft bakom boken ”Stickat till vardags”, säger hon har varit att presentera funktionella vardagsplagg som man kan och vill använda.

– Det finns ju flera intressanta led i det här med att göra sina egna klädesplagg. Ett är definitivt det här att jag skapar plagg som ska passa mig och min kropp, inte tvärt om, att kroppen ska anpassas till kläderna i butiken, vilket det ibland kan kännas som. Det är något vi inte är så vana vid och på det sättet är ju faktiskt stickningen politisk.

Läs vidare på nästa sida: Sticka dina egna vantar i höst

Erika Åberg

Skribent, kursledare, föreläsare och utbildad hemslöjdskonsulent med en passion för ull.

Bor på Gotland och ägnar sig helst åt stickning, sömnad, broderi och papper.

Brinner för att göra traditionella material och tekniker synliga och relevanta i ett modernt samhälle.