Inrikes.

2020-10-01 14:12
Jonas Hinnfors tror inte att mer tid kan lösa de knutar som uppstått i las-förhandlingarna. Bild: Privat, Henrik Montgomery/TT
Jonas Hinnfors tror inte att mer tid kan lösa de knutar som uppstått i las-förhandlingarna.
Puffetikett
Dagens ETC

Statsvetaren om las-förhandlingarna: ”Inte troligt att mer tid hjälper”

Efter de kraschade las-förhandlingarna hotar nu regeringskris. Statsvetaren Jonas Hinnfors tror inte att mer tid kan lösa de knutar som uppstått.
– Har man inte fixat det hittills så är det inte troligt.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Efter att förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter om förändringar i Lagen om anställningsskydd kraschat under natten mot torsdagen kan arbetsrätten bli en fråga för politikerna. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt förnyade på torsdagen hotet om att fälla regeringen om den las-utredningen som presenterades för regeringen i juni läggs fram.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund vill ge parterna mer tid. Även Stefan Löfven (S): ”Det är positivt om parterna återupptar förhandlingarna", sade han i en skriftlig kommentar till TT på torsdagen. Statsvetaren Jonas Hinnfors är inte säker på att mer tid kan lösa konflikten:

– Om det finns minsta indikation informellt om att det kanske bara var några tekniska aspekter som var svåra att reda ut, då kanske. Men har man inte fixat det hittills så är det inte troligt. Men från politisk håll tror jag att man skulle kunna ta en förlängning på en vecka eller så. Det skulle inte behöva gå prestige i det och i så fall tror jag inte att Vänsterpartiet skulle komma och vifta med misstroendekortet under pågående förhandlingar, säger han.

Ett tänkbart scenario är att januaripartierna börjar fundera på om de kan förhandla om förslagen i las-utredningen.

– Problemet är att den omförhandlingen får inte vara så nära vänstern och Socialdemokraternas linje att Centerpartiet och Liberalerna känner att de inte får igenom någonting. Det blir för mycket för dem. Och man får inte gå för långt åt Centerns och Liberalerna håll, säger han.

Det är också tänkbart att regeringen nu helt enkelt säger att det är utredningens förslag som gäller. Jonas Hinnfors menar att det inte är otroligt.

– Stefan Löfven har kritiserat utredningen, men han har också sagt att han kommer att stå vid sitt ord. Jag tror att det är det Löfven kommer att göra, säger Jonas Hinnfors.

Samtidigt hänger Vänsterpartiets hot om misstroendeförklaring över statsministern. För att få igenom ett sådant krävs stöd från de konservativa partierna.

– Då går frågan till Moderaterna. Kommer man att rösta på ett misstroendevotum på ett förslag som man egentligen tycker är ganska bra?

Här är regeringsutredningen
Den 1 juni kom regeringens utredning om förändrade regler i lagen om anställningsskydd, las.
• Utredningen föreslår att den grundläggande principen i turordningsreglerna om sist in-först ut behålls, men att det ska bli möjligt att undanta fem anställda istället för två enligt dagens regler.
Vid uppsägningar av personliga skäl föreslås att kravet på saklig grund kvarstår men att det vid företag med max 15 anställda inte ska gå att ogiltigförklara uppsägningar och avsked. Istället inträder ett skadestånd om åtta månadslöner om det inte fanns saklig grund.
• Alla arbetsgivare ska enligt utredningsförslaget även vara skyldiga att ge arbetstagare kompetensutveckling om de haft en anställning i minst 6 månader. Fullgörs inte skyldigheten att kompetensutveckla så blir arbetsgivaren skyldig att betala skadestånd motsvarande två månadslöner.