TTIP.

2015-08-12 15:00
Philip Botström valdes till ordförande för SSU under kongressen i Västerås. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Philip Botström valdes till ordförande för SSU under kongressen i Västerås.

SSU tar ställning mot kritiserat handelsavtal

SSU har under helgen beslutat att ta ställning mot TTIP och går därmed mot moderpartiets inställning till frihandelsavtalet.
– SSU:s beslut förändrar ingenting om hur S eller regeringen ser på TTIP i allmänhet eller frihandel i synnerhet, säger Ann Wolgers, pressekreterare hos näringsminister Mikael Damberg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Socialdemokraterna hade partikongress i maj och fattade där ett beslut att vara positivt inställda i diskussionen till TTIP. Under helgens SSU-kongress valde dock ungdomsförbundet att gå i motsatt riktning och ställa sig kritiska till TTIP-avtalet. Ann Wolgers, pressekreterare hos näringsminister Mikael Damberg, vill understryka att det inte finns något färdigt avtal att ta ställning till än och passar även på att ge en känga till SSU.

– Det vore djupt oseriöst att säga ja eller nej till ett avtal som inte är färdigt än. Sverige har gett ett okej till EU-kommissionen att förhandla om detta avtal med USA. Det var en enig riksdag som gjorde det för ett och ett halvt år sedan, säger Ann Wolgers.

S-studenterna har även de tagit ställning mot TTIP, likaså Socialdemokraterna i Malmö, som var en av grupperna som tog med sig frågan till kongressen i maj. Att man tycker olika inom ett parti ser Ann Wolgers som ett sundhetstecken.

– Det är väl det som kallas demokrati. Det är inget konstigt att SSU tycker annorlunda än moderpartiet. SSU fanns med på kongressen i maj, och där hade vi en öppen och bra diskussion där viktiga synpunkter kom fram. Jag tycker att vi har en pragmatisk syn på TTIP i dag där vi är för frihandel, men mot ISDS-delen (som handlar om att låta företag driva rättsprocesser mot staten).

SSU-kongressen

SSU-kongressen ägde rum under helgen och här är några av kraven som klubbades igenom.

• Förbundet ska verka för att handelsavtal som förhandlas med stater med fungerande juridiska system inte ska innehålla ISDS-klausuler.

Progressiv beskattning för ökad reformtakt

• De ekonomiska resurserna bör fördelas från de rika till de fattiga.

Reformerat skolval för att minska segregationen

• SSU vill reformera det fria skolvalet för att garantera alla elever en bra och likvärdig skolgång och minska segregationen.

Ökat svenskt stöd för bekämpandet av IS

• Bland annat vill SSU att den svenska regeringen förstärker stödet till styrkorna som slåss mot IS.

TTIP

• TTIP är en förkortning för Transatlantic Trade and Investment Partnership.

• Det är namnet på det frihandelsavtal som håller på och förhandlas mellan EU och USA. Förhandlingarna inleddes 2013 och det finns ett mål om att avtalet ska slutföras under detta år.

• Den främsta kritiken som riktas mot ISDS handlar om den tvistelösning som finns inom TTIP och som bland annat ger företag rätt att stämma stater för demokratiska beslut om dessa hotar företagens vinster.