Inrikes.

2020-09-30 16:56
Elin Söderberg. Foto: MP
Elin Söderberg.
Puffetikett
Dagens ETC

Språkrörskandidaten: MP måste sitta med vid maktens bord

Miljöpartiet är nödvändigt för att Sverige ska kunna leva upp till Parisavtalet. Det säger Elin Söderberg som är sist ut att kandidera till posten som nytt språkrör för Miljöpartiet.

– För att kunna göra den förändringen måste vi sitta med vid bordet med de som har makten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Igår gick tiden ut för nomineringar till Isabella Lövins efterträdare som språkrör för Miljöpartiet. Tidigare har fem kvinnor anmält att de kandiderar; båda partiets gruppledare i riksdagen Annika Hirvonen Falk och Janine Alm Ericson, jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, partisekreteraren Märta Stenevi, och riksdagsledamoten Rebecka Le Moine. Nu har även Elin Söderberg, distriktsordförande för Miljöpartiet i Västerbotten meddelat att hon kandiderar.

Varför vill du bli nästa språkrör?

– Jag vill växla upp klimatarbetet. Miljöpartiet måste driva klimatfrågan starkare och vi är helt nödvändiga i riksdag och regering för att Sverige ska klara av att leva upp till Parisavtalet.

Om du väljs, hur ser Miljöpartiet ut om fem år?

– Då är vi ett parti som har fortsatt driva igenom kraftig klimatpolitik, där vi har taga stora kliv fram mot ett fossilfritt Sverige där vi ser en rättvis omställning i hela landet och där alla känner sig inkluderade. Ett mer solidariskt Sverige. Vi har också tydligare kommunikation kring hur hela vår politik hänger ihop för ett hållbart samhälle med alla våra tre solidariteter.

Kan ni behålla er radikala ådra och samtidigt sitta i regeringen?

– Vi som gröna ser hur enormt stora problem och utmaningar det finns i samhället. Klimatkrisen är ett faktum, den sjätte massutrotningen av arter sker nu. Samtidigt ser vi också att auktoritära makter vinner mark i världen och i Sverige. Det måste förändras, och för att kunna göra den förändringen måste vi sitta med vid bordet med de som har makten, och steg för steg flytta fram positionerna. Tills vi löst klimatkrisen och frågorna om biologisk mångfald.

Hur ska ni tydligare föra er politik, i förhållande till Socialdemokraterna?

– Det vi behöver göra är att vara tydliga med vart vi vill och den vision vi har, hur vi ska ta oss dit, och samtidigt visa att det vi gör är en del av den resan och den visionen. Det måste bli tydligt för alla väljare. Täcka gapet mellan vart vi är och vart vi vill.

– Det handlar dels om att göra hantverket bra, att vara stark i förhandlingarna och få med oss så många som möjligt, så att vi får in mer grön politik. Det handlar också om att kommunicera vad vi jobbar på att få igenom, vad vi har fått igenom och hur det hänger ihop med våra mål. Där tycker jag att vi kan bli starkare. Enda sättet att få igenom mer grön politik är att vi får ett starkare stöd av väljarna och därmed får starkare position vid förhandlingarna.

Finns det gränser som skulle få dig att ändå vilja lämna regeringen?

– Absolut, det finns gränser. De gränserna finns i fråga om klimat och mänskliga rättigheter. Jag anser exempelvis att utbyggnaden av Preemraff kunde varit en sån fråga. Ambitionen att klara det mål vi satt, att minska utsläppen till netto noll 2045, går inte ihop med att ge utrymmet till en så stor verksamhet inom det fossila. Det hade betytt att vi hade behövt stänga andra verksamheter och det tror inte jag att heller Socialdemokraterna hade varit beredda att göra.

Vilka frågor vill du fokusera på om du blir språkrör?

– Klimatfrågan. När det gäller allt. Den handlar om samhällsomställning. Fossilfritt och transporteffektivt, att vi stödjer svenskt jordbruk så vi får mer närproducerat, öka hållbarheten i den produktion som sker, att vi arbetar inom EU för att andra länder också ställer om så att vi får en rättvis klimatpolitik i hela Europa. Klimatfrågan innefattar nästan all politik.

Om Elin Söderberg

Född: 1984.

* Har studerat politices- magisterprogrammet med miljöinriktning och arbetar som klimat- och energisamordnare, Länsstyrelsen Västerbotten.

* Bor i Umeå, och är distriktsordförande för Miljöpartiet i Västerbotten och ledamot i kommunfullmäktige i Umeå.