Inrikes.

2020-09-18 09:31
Om  Rebecka Le Moine blir nytt språkrör för MP vill hon inte sitta i regeringen. ”Det är bättre att ena språkröret står utanför, med örat mot marken och lyssnar in gräsrötterna, miljörörelsen och rättviserörelsen och är ett språkrör för partiets ideologi” Bild: Hossein Salmanzadeh
Om Rebecka Le Moine blir nytt språkrör för MP vill hon inte sitta i regeringen. ”Det är bättre att ena språkröret står utanför, med örat mot marken och lyssnar in gräsrötterna, miljörörelsen och rättviserörelsen och är ett språkrör för partiets ideologi”
Puffetikett
Dagens ETC

Språkrörskandidaten: ”Det är svårt att ha Löfven som chef”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

De vill också bli MP:s kvinnliga språkrör

Annika Hirvonen

I riksdagen sedan 2014 och gruppledare sedan 2019 tillsammans med Janine Alm Ericson. I sin roll som migrationspolitisk talesperson är hon också den som fått föra partiets talan mot S i överläggningarna om den framtida flyktingpolitiken.

Janine Alm Ericson

Gruppledare i riksdagen tillsammans med Annika Hirvonen. Ekonomisk-politisk talesperson mellan 2014 och 2018. ”Löfvens bästa vän”, enligt Maggie Strömberg i VU-podden. ”Att gjuta mod i rörelsen är en central uppgift”, säger hon själv till GP.

De har ännu inte bestämt sig

Åsa Lindhagen

Jämställdhetsminister sedan 2018. För en vecka sedan hade hon ännu inte bestämt sig men sade samtidigt till Expressen: ”Jag har fått frågan och i dagsläget överväger jag starkt att kandidera”.

Karolina Skog

Före detta miljöminister och den som enligt Karin Svensson Smith, ordförande i MP:s klimatpolitiska nätverk, är bäst lämpad att beträda språkrörsposten. ”Jag vill ha ett språkrör som prioriterar miljö. Det kriteriet uppfyller bara Karolina Skog”, sade hon till Sydsvenskan.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

De har redan tackat nej

Alice Bah Kuhnke

Favorittippad efter att Isabella Lövin meddelat sin avgång, men har klargjort att hon inte är intresserad. ”Jag vill inte bli språkrör. Jag har vunnit väljarnas förtroende att vara EU-parlamentariker”, sade hon till DN.

Maria Ferm

Statssekreterare i regeringens samordningskansli med starkt engagemang i flyktingfrågan. Avfärdade sig själv som namn redan i augusti. ”Jag har inga planer på att kandidera, jag trivs bra som statssekreterare och att förhandla viktiga politiska frågor”, skrev hon i ett mejl till SVT.

Amanda Lind

Nuvarande kulturminister. Som sådan har hon fått både ris och ros – ros för att hon rakryggat stått upp mot Kina i samband med PEN-priset, och ris för att hon inte gjort tillräckligt mycket för Kultursverige under coronakrisen.

Rebecka Le Moine väljer mellan...

..ungdomlig entusiasm eller ålderns vishet?

– Ungdomen.

...politisk aktivism eller parlamentariskt grovgöra?

– Aktivism såklart.

...stadens bekvämlighet eller landsbygdens lugn?

– Hellre landsbygdens lugn.

...samarbete med V eller med C och L?

– Vänsterpartiet!

...människan eller naturen?

– Människan ÄR naturen!