Inrikes.

2020-09-18 09:31
Om  Rebecka Le Moine blir nytt språkrör för MP vill hon inte sitta i regeringen. ”Det är bättre att ena språkröret står utanför, med örat mot marken och lyssnar in gräsrötterna, miljörörelsen och rättviserörelsen och är ett språkrör för partiets ideologi” Bild: Hossein Salmanzadeh
Om Rebecka Le Moine blir nytt språkrör för MP vill hon inte sitta i regeringen. ”Det är bättre att ena språkröret står utanför, med örat mot marken och lyssnar in gräsrötterna, miljörörelsen och rättviserörelsen och är ett språkrör för partiets ideologi”
Puffetikett
Dagens ETC

Språkrörskandidaten: ”Det är svårt att ha Löfven som chef”

Ge naturen en röst. Håll ena språkröret utanför makten. Och bygg om samhället från grunden. Det är några av de mål språkrörskandidaten Rebecka Le Moine tänker kämpa för om hon får uppdraget.

”Vi måste återgå till ekonomins egentliga mening – att hushålla med naturresurser”, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Miljöpartiet har det inte lätt. Efter att med nöd och näppe ha klarat sig kvar i riksdagen 2018 har partiet de senaste månaderna guppat upp och ned kring de fyra procent av rösterna som väljarna måste ge dem med för att få stanna kvar i riksdagen. Att i det läget vilja ta över uppdraget efter avgående språkröret Isabella Lövin kan verka något våghalsigt.

Det vill säga om man inte har den ungdomliga entusiasm som 30-åriga Rebecka Le Moine uppenbarligen måste besitta eftersom hon den 10 september, efter bara två år som riksdagsledamot, meddelade sitt intresse för att dela ledarskapet med kvarvarande språkröret Per Bolund.

– Det är bara att erkänna. Vi har inget guldläge direkt, säger hon angående partiets jojodans i opinionen.

– Men då kan man tänka på två sätt. Antingen blir vi desperata och skraja, gör så lite väsen som möjligt och sitter stilla i båten i hopp om att det går över. Vilket jag inte tror på. För att ha ett existensberättigande måste vi tycka något. Eller så vågar vi sticka ut hakan, ser sanningen i vitögat, medger att framtiden ser jävligt mörk ut och säger som det är. Att det som många anser omöjligt också är helt nödvändigt att genomföra.

Det kan tyckas nedlåtande att säga att en 30-åring besitter ”ungdomlig entusiasm”, men faktum är att hon förutom sina två år i riksdagen och två år som aktiv i Gröna studenter under sin studietid i Linköping inte gjort så mycket politiskt väsen av sig.

Stort förtroende från väljarna

Desto större är istället hennes erfarenhet från verkligheten, något som politiker inte sällan anklagas för att sakna. Vilket hon tror är anledningen till att hon från ingenstans 2018 personkryssades in i riksdagen med långt fler röster än de nödvändiga.

– Jag har kämpat för skogen, för biologisk mångfald, föreläst, ordnat demonstrationer och manifestationer, jobbat volontärt, engagerat mig i Naturskyddsföreningen och olika miljögrupper och startat samtalsgrupper, inventerat skogar och försökt påverka på sådant sätt. Jag tror helt enkelt att jag arbetat upp ett stort förtroende i de frågorna.

Och nu vill du bli språkrör. Varför?

– Om man tar klimatkrisen på allvar så måste samhället byggas om från grunden. Jag tycker inte att MP andas den insikten längre. Om man tittar på vår kommunikation får man bilden av att vi fortsätter lägga gröna miljoner i gröna potter och så tar vi små steg och så är vi snart i mål.

– Det här går ju inte alls ihop med kurvorna. Vi kommer aldrig att hinna ikapp våra gröna ambitioner om samhället fortsätter att utarma naturen. Vi måste återgå till ekonomins egentliga mening – att hushålla med naturresurser.

Kritiken: ”Slätstruket parti”

Apropå detta sade Birger Schlaug till Dagens ETC efter Isabella Lövins avgång att dagens MP är ett ”slätstruket parti som inte vågar sticka ut när det gäller just ingenting” och utnämnde Per Bolund till den ”verkliga symbolen” för partiet. På frågan om hur det kommer att gå att samarbeta med honom funderar hon länge innan svaret kommer.

– Så är det i politiken. Det är en kamp om åsikter. Om jag blir vald är det för att det finns tillräckligt många som tycker som jag och som tycker att det behövs en nytändning.

– Men om man ska vara rättvis stämmer det inte att MP tappat sin systemkritik, inte om man räknar in de gräsrötter jag träffar ute i landet. Där finns kritiken kvar. Men det är inte de som kommer till tals och driver partiets politik.

Som till exempel högre inblandning av biobränslen i fossila drivmedel, som Per Bolund på Twitter kallat en ”stor seger”?

– Där tycker vi olika. Biobränslen är är ingen lösning så länge de produceras från skogen. Det bästa vi kan göra för klimatet är att minska avverkningen och spara skogarna som kolförråd. Forskningen har ju varnat för detta som en fejklösning.

Är inte klimatlagen som ni drivit fram också lite tandlös?

– Jag tänker att Preem får vara det fall där klimatlagen prövas. Men visst är det så att det i de flesta lagar finns en parentes i en paragraf som lyder ”om inte ekonomiska intressen påverkas...”. Så länge dessa finns så tar vi inte problemen på allvar.

Apropå Preem – hur mycket kan man låta Socialdemokraterna komma undan med?

– Frågan gäller inte längre juridik, utan politik. Och där är vi inom MP tydliga. Blir det ett ja till Preem så har S valt att lämna Parisavtalet och då kan vi inte sitta kvar i regeringen.

– När det gäller andra frågor måste jag skilja på min åsikt och på partiets, och där måste jag acceptera att vi måste vara överens om vilken smärtgräns vi ska ha och vad vi ska gå med på. Jag kan inte lämna mitt uppdrag bara för att jag inte får med mig alla på min linje.

Du har föreslagit ett språkrör utanför regeringen och ett innanför. Varför?

– Det är svårt att ha Stefan Löfven som chef samtidigt som du som språkrör för ditt parti ska kommunicera saker som han redan dömt ut som orealistiska. Då är det bättre att ena språkröret står utanför, med örat mot marken och lyssnar in gräsrötterna, miljörörelsen och rättviserörelsen och är ett språkrör för partiets ideologi.

Du har sagt att du vill ge naturen en röst. Förklara!

– Precis som barn har juridiskt fastslagna rättigheter, trots att de inte kan föra sin egen talan, kan vi också ge naturen sådana. Det kanske känns avlägset idag, men för några hundra år sedan sågs inte slavar som människor. Om hundra år kanske vi tycker det är absurt att folk på 2020-talet gick till affären och köpte styckade och inplastade kroppsdelar från djur.

Läs vidare på nästa sida: De vill också bli MP:s kvinnliga språkrör

Rebecka Le Moine väljer mellan...

..ungdomlig entusiasm eller ålderns vishet?

– Ungdomen.

...politisk aktivism eller parlamentariskt grovgöra?

– Aktivism såklart.

...stadens bekvämlighet eller landsbygdens lugn?

– Hellre landsbygdens lugn.

...samarbete med V eller med C och L?

– Vänsterpartiet!

...människan eller naturen?

– Människan ÄR naturen!