Inrikes.

2020-10-19 14:42
”Det är viktigt att en likvärdig tillgång till förskolan säkras genom lagstiftning” menar de socialdemokrater som står bakom motionen.  Bild: Håkon Mosvold Larsen/TT
”Det är viktigt att en likvärdig tillgång till förskolan säkras genom lagstiftning” menar de socialdemokrater som står bakom motionen.
Puffetikett
Dagens ETC

Socialdemokrater föreslår: Skolplikt för tvååringar

Inför skolplikt för tvååringar – det föreslår elva socialdemokrater i en motion till riksdagen. Nu har 16 000 namnunderskrifter samlats in mot förslaget.

”Föräldrar är helt förtvivlade”, säger Madeleine Lidman på Hemmaföräldrars nätverk.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Vägen till ett jämlikt samhälle börjar i sandlådan.” Det skriver elva socialdemokratiska ledamöter i en motion till riksdagen. För att råda bot på ojämlikheten vill de att förskolan ska bli obligatorisk från två års ålder. 

”Barn som gått i förskolan presterar bättre i grundskolan och senare i livet och det är därför viktigt att en likvärdig tillgång till förskolan säkras genom lagstiftning”, skriver de.

Förslaget betonar också att barnomsorgen är en nyckel till kvinnors frigörelse och möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden.

86 procent har börjat

I dag har de allra flesta tvååringarna, 86 procent, börjat i förskolan. Men många av de föräldrar som valt att vara hemma längre är upprörda över förslaget.

– Jag märker att föräldrar är helt förtvivlade. De pratar om vilket land de kan flytta till. Vi har redan en stor grupp som har flyttat till Åland för att kunna hemundervisa sina barn. Men det är inte så lätt att flytta. Många är jätteledsna, säger Madeleine Lidman, är grundare av Hemmaföräldrars nätverk.

Hon arbetar för att det ska finnas fler sorters barn­omsorgslösningar än förskolan. Nätverket höll sedan tidigare på med en namn­insamling emot obligatorisk förskola från tre års ålder, vilket en regeringsutredning som kom i augusti föreslog ska införas på sikt. När förslaget från s-ledamöterna om obligatorisk förskola redan från två års ålder kom, då tickade namnunderskrifterna snabbt upp och är i skrivande stund över 16 000 stycken.

”En testballong”

Motionen är fristående, vilket innebär att Socialdemokraterna som parti inte står bakom. Det gör att den kan stoppas i utskottet som ska behandla den och då kommer den inte vidare till omröstning i riksdagen.

Men även om partiet inte står bakom förslaget så tror Madeleine Lidman att motionen är en trevare från partiets sida.

– Först skulle det bara gälla nyanlända, men nu kommer den här motionen. Den visar så tydligt hur de tänker. Jag tror att det är en testballong. Det visar att det finns ett starkt tryck i frågan, säger hon.

Hemmaföräldrars nätverk är opolitiskt, men Madeleine Lidman själv sitter som ersättare för Moderaterna i skolnämnden i Solna. Hon betonar att hon inte är emot förskolan.

– Men det måste finnas olika alternativ, för att barn är olika, säger hon.

Dagens ETC har utan resultat sökt flera av ledamöterna som undertecknat motionen.

Socialdemokraternas förslag

Motionen vill att skolan ska göras obligatorisk från två års ålder.

Man vill också att förskolan på sikt ska bli avgiftsfri.

Idag är förskolan allmän, men inte obligatorisk, från tre års ålder. Det innebär att den är gratis 15 timmar i veckan från och med att barnet fyllt tre år. 

2013 föreslog Socialdemokraterna att gränsen skulle sänkas till två år.