Inrikes.

2020-10-13 16:00
Tobias Baudin, Kommunal. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Tobias Baudin, Kommunal.
Puffetikett
Dagens ETC

SKR-budet kan ge noll kronor i löneökning

Konfliktnivån kan komma att höjas ytterligare inför avtalsrörelsen. Detta efter att Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) enligt Aftonbladet gått ut och sagt att det kan bli ett sifferlöst avtal med noll kronor i löneökning för vårdpersonalen.

– Jag tror inte att arbetsgivarna är medvetna om konsekvenserna, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Redan i våras skulle det ha förhandlats fram ett avtal mellan Kommunal och arbetsgivarorganisationen SKR gällande vårdpersonalens löner. Men pandemin damp ner och avtalet drogs ut på ytterligare. Den 31 oktober i år ska det vara färdigförhandlat, men nu har det kommit in grus i maskineriet. Detta efter att SKR i en intervju med Aftonbladet har sagt att det kan bli ett sifferlöst avtal för vårdpersonalen. Det betyder att det inte fastställs någon gräns för hur mycket, eller lite, den lokalt förhandlade löneförhöjningen ska vara på.

Fackförbundet Kommunal vill se centrala garantier och när Dagens ETC når Kommunals ordförande Tobias Baudin under tisdagseftermiddagen är han rejält bekymrad.

– Vi står väldigt långt ifrån varandra. Det här något som SKR har gett oss med stor förvåning. Ett sifferlöst avtal utan centrala garantier är ett rejält skambud. Det här sätter fingret på hur tufft det kan bli i avtalsrörelsen. Vi kräver en treprocentig löneökning och dessutom en extrasatsning på yrkesutbildade. Det är bland annat de undersköterskor som tagit Sverige genom pandemin. Vi kommer fajtas stenhårt så att vi får igenom våra krav. Våra medlemmar ska ha en rejäl löneökning.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Vad skulle det här betyda för era medlemmar?

– Jag tror inte att arbetsgivarna är medvetna om konsekvenserna. Många skulle sluta. Blir det noll kronor i garanti blir det väldigt svårt att rekrytera arbetskraft.

Niklas Lindahl, förhandlingschef på SKR säger att arbetsgivarorganisationen har ett uppdrag att verka för lokal lönebildning.

– Så här är det. Stora arbetsgivare med stora yrkesgrupper behöver se var löneökningsbehovet är som störst i verksamheterna. För att möjliggöra lokal lönebildning ska det vara så lite så möjligt styrt i centrala avtal. Men med Kommunal och Läkarna har vi siffror i avtalet.

Varför gå ifrån det?

– Vi vill att respektive kommun eller region ska avgöra hur löneökningen ska se ut.

Hur ska ni komma överens med Kommunal?

– Vi sitter i förhandlingar just nu och stöter och blöter olika frågor. Vi har från båda håll många frågor. Det är ett givande och tagande som i alla förhandlingar.