Inrikes.

2014-03-27 06:19
 • Här ställer ETC:s reporter en fråga om SD:s rasism till Jimmie Åkesson. Det blev droppen – sedan kastade Säpo ut henne. Foto: Thea Holmqvist
  Här ställer ETC:s reporter en fråga om SD:s rasism till Jimmie Åkesson. Det blev droppen – sedan kastade Säpo ut henne.
 • Flera journalister fick följa med in på rundvandringen. Bild: Thea Holmqvist
  Flera journalister fick följa med in på rundvandringen.
 • Utanför brandstationen protesterade Studenter mot rasism – eller "extremvänstern", som Martin Kinnunen kallar dem på Twitter. Bild: Thea Holmqvist
  Utanför brandstationen protesterade Studenter mot rasism – eller "extremvänstern", som Martin Kinnunen kallar dem på Twitter.

SD om varför ETC portades: ”Typiskt vänstertidning”

Jimmie Åkesson avbröt presskonferensen i tisdags för att han inte gillade ETC:s frågor. Det bekräftar partiets presschef Martin Kinnunen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jimmie Åkessons besökte i tisdags en brandstation i Botkyrka i Stockholm. När ETC:s reporter ställde kritiska frågor om Sverigedemokraternas nazisiska rötter stoppades hon av en Säpo-vakt och fick inte delta i rundvandringen.

– Jag frågade om Jimmie Åkesson kände till att brandmännen protesterat mot hans besök och mot rasism, säger Mariela Quintana Melin, redaktör för ETC Stockholm.

Jimmie Åkesson svarade att han var mot rasism. När ETC:s reporter ställde en följdfråga om partiets nazistiska rötter avbröt han intervjun och gick in i brandstationen med följet av journalister. Det meddelades att på grund av mängden journalister fick endast fotografer, en reporter från TT och en reporter från TV4 följa med in på rundvandringen i brandstationen. Ändå släpptes reportrar från DN och Södra sidan in men ETC:s reporter blev fysiskt stoppad av en Säpo-vakt.

– Han var otrevlig och sa åt mig att ”sluta tjafsa”. Han meddelade att Sverigdemokraterna hade bestämt vilka som fick följa med, säger Mariela Quintana Melin.

Säpovakten hänvisade till brandmännens ”arbetsmiljö” men ledningen för brandstationen hade långt i förväg godkänt ETC:s medverkan.

Gillade inte frågorna

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen förnekar att ETC medvetet stängts ute.

– Vi tog beslutet att bara fotografer fick följa med in, förutom reportrar från TT och TV4, säger han.

Han medger däremot att Jimmie Åkesson avbröt intervjun för att han inte gillade frågorna.

– Er reporter ställde inte en seriös fråga, typiskt en vänstertidning. Hon uttryckte en politisk ståndpunkt.

DN:s reporter Björn af Kleen stod precis bredvid när Åkesson fick frågorna från ETC. Han uppfattade inte frågeställningen som märklig.

– Jag tycker att journalister ska få ställa vilka frågor de vill, säger han.

Meddelat i förväg

I efterhand har Martin Kinnunen skrivit på Twitter att ETC:s reporter ”Debatterar istället för frågor, ljög om sin uppdragsgivare och sågs senare fraternisera med extremvänstern”. Men uppgifterna stämmer inte. ETC kontaktade brandstationen redan veckan innan och meddelade att en reporter och fotograf skulle medverka på studiebesöket. Den grupp Kinnunen kallar extremvänstern var företrädare från organisationerna Studenter mot rasism och bloggen Orten i fokus.

– Jag intervjuade demonstranterna utanför brandstationen. Det är mitt jobb, säger Mariela Quintana Melin.

”Endast fotografer fick följa”

Martin Kinnunen hänvisar till Säpo och säger att Sverigedemokraterna inte kan ta ansvar för hur deras personal agerar. Men Säpos pressekreterare Fredrik Milder säger att beslutet om vilka som fick medverka under rundvandringen togs av Sverigedemokraterna i samråd med gruppchefen på brandstationen.

– Enligt överenskommelsen fick endast fotografer samt TT och TV4 följa med.

Varför stoppade ni endast vår reporter och inte de andra?

– ETC var absolut inte utvald som tidning. Även Expressen och Aftonbladet fick stanna kvar (utanför brandstationen, reds anm).

Men Dagens ETC har vittnesmål och bildbevis att fler personer än som överenskommet har slunkit igenom. Åtminstone tre personer ingen av dem behövde visa presslegitimation. Har inte Säpo brustit rutinerna om personer inte kontrollerats ändå släpptes igenom?

– Det kan jag inte kommentera, säger Fredrik Milder.

 

Läs även kommentaren från ETCs chefredaktör: "Säpos sätt mot ETC gör mig riktigt orolig"

Säpo i blåsväder kring SD

Hotade vårdpersonal efter SD-protest

I mars besökte Jimmie Åkesson en äldrevårdsavdelning på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. När sjukhuspersonalen protesterade mot besöket hotade Säpo med uppsägning.

Anmälde restaurang

I januari tvingades riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) lämna en restaurang i centrala Stockholm. Krogen hävdade att han ”ska ha kränkt en kvinnlig gäst på ett extremt förnedrande sätt”. I efterhand anmälde Säpo restaurangen för olaga diskriminering. Förundersökningen lades sedan ner.