Inrikes.

2020-08-07 13:29
Per Molander, ordförande jämlikhetskommissionen. Bild: Jessica Gow/TT
Per Molander, ordförande jämlikhetskommissionen.
Puffetikett
Dagens ETC

Så ska Sverige minska klyftorna – ”Staten har abdikerat”

Mer statligt ansvar för bostäder och integration och snävare regler för friskolorna. Det är några av förslagen från Jämlikhetskommissionens för att minska klyftorna i Sverige.
– Staten har abdikerat på rätt många områden, säger kommissionens ordförande Per Molander till SVT.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Regeringen tillsatte för två år sedan en jämlikhetskommission för att utarbeta förslag för att minska klyftorna i samhället. Nu är kommissionens betänkande klart och överlämnat till finansminister Magdalena Andersson. Förslagen rör många områden där de viktigaste handlar om utbildning, bostäder och integration.

– Det här är ett enormt brett underlag. Men det viktiga som vi kan se är att det går att stärka ekonomin i samhället samtidigt som vi kan minska klyftorna. En röd tråd är att staten abdikerat från sin uppgift på rätt många politikområden, säger jämlikhetskommissionens ordförande Per Molander till SVT.

Skolan och bostadspolitiken är två områden som kommissionen ser behöver ett förtydligat och förstärkt statligt ansvar. De fristående skolorna behöver integreras i ett gemensamt skolsystem, där bidragen är strikt kostnadsrelaterade.

– De fristående skolorna har väl stora friheter. De är dessutom överkompenserade i och med att de får i princip samma bidrag per elev trots att de har en lägre kostnadsnivå, säger Per Molander till Dagens Arena.

Viktigt med jämlika uppväxtvillkor

Tidiga insatser inom utbildningen är en av de viktiga grunderna för att förhindra att ojämlikheter växer fram, betonar kommissionen. Bostäder och närmiljö är också viktiga för att skapa jämlika uppväxtvillkor.

Bristen på billiga hyreslägenheter i framförallt storstadsområdena påverkar både arbetsmarknaden och möjligheterna till högre utbildning negativt. Kommissionen föreslår därför ett starkare statligt ansvar för bostadsförsörjningen med statliga topplån och hyresgarantier.

När det gäller trygghetssystemen föreslår kommissionen bland annat att arbetslöshetsförsäkringen ska bli obligatorisk och baseras på tidigare inkomst.

Förslagen som läggs fram beräknas kosta 34 miljarder kronor och ska bland annat finansieras av höjd moms på livsmedel, avveckling av rotavdraget och en temporär justering av biståndsmålet från 1 procent av BNP till 0,7 procent.