Hälsa.

2021-01-20 18:15
 • Det här är den kallaste baddagen hittills för Helena och Ulrika. Vattnet har legat på någon plussgrad ett tag nu, men snön täcker bryggan och vinden ligger på. Bild: Zanna Nordqvist
  Det här är den kallaste baddagen hittills för Helena och Ulrika. Vattnet har legat på någon plussgrad ett tag nu, men snön täcker bryggan och vinden ligger på. 
 • Det är inte naturligt att gå ner i det kalla vattnet, säger Ulrika, men hon gör det ändå av ren nyfikenhet. Hon tycker om känslan av att bli nedkyld, ben och armar blir kalla ganska fort, men kroppen hanterar kylan. ”Det är väldigt häftigt”, säger hon. Bild: Zanna Nordqvist
  Det är inte naturligt att gå ner i det kalla vattnet, säger Ulrika, men hon gör det ändå av ren nyfikenhet. Hon tycker om känslan av att bli nedkyld, ben och armar blir kalla ganska fort, men kroppen hanterar kylan. ”Det är väldigt häftigt”, säger hon.
 • Sven Ahnlund går barfota på snön, han är van vid kylan nu. ”Kallbad är det perfekta sättet att bli pigg, säger han, men en kalldusch skulle han aldrig ta. ”Nej det är vidrigt”, säger han. Bild: Zanna Nordqvist
  Sven Ahnlund går barfota på snön, han är van vid kylan nu. ”Kallbad är det perfekta sättet att bli pigg, säger han, men en kalldusch skulle han aldrig ta. ”Nej det är vidrigt”, säger han.
 • Efter en stund på bryggan kommer en till kallbadare. Sven Ahnlund visste inte att han var del i en trend, han bara slutade inte bada efter sommaren. ”Man vänjer sig”, säger han. Bild: David Johansson
  Efter en stund på bryggan kommer en till kallbadare. Sven Ahnlund visste inte att han var del i en trend, han bara slutade inte bada efter sommaren. ”Man vänjer sig”, säger han. 
 • Sven Ahnlund har varken badskor, vantar eller mössa när han kastar sig ut i det iskalla vattnet. Han tar några simtag, doppar huvud och ansikte under vattnet och simmar tillbaka till bryggan. Bild: David Johansson
  Sven Ahnlund har varken badskor, vantar eller mössa när han kastar sig ut i det iskalla vattnet. Han tar några simtag, doppar huvud och ansikte under vattnet och simmar tillbaka till bryggan.
 • Efteråt gäller det att få av de blöta badkläderna så att de inte fortsätter kyla ner kroppen, och sen snabbt på med torra kläder och låta värmen sprida sig. Bild: Zanna Nordqvist
  Efteråt gäller det att få av de blöta badkläderna så att de inte fortsätter kyla ner kroppen, och sen snabbt på med torra kläder och låta värmen sprida sig.
 • Bild: Zanna Nordqvist
Puffetikett
Dagens ETC

Så blev kallbad till pandemins nya folkrörelse

I varje sjö, från klipporna i skärgården och på varje brygga inne i städerna. Intresset för kallbad har vuxit under flera år, men fullkomligt exploderat den här vintern.

– Jag kände att nu kör vi. Jag har varit nyfiken länge, säger kallbadaren Ulrika Hessling Sjöström.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vinterbad har blivit en växande trend. Linda Ahlgren är hälsoföreläsare och har skrivit boken ”Kalla bad”. Hon tror att coronapandemin kan ha deltagit till att trenden exploderat i år.

– Jag tror många gör vad som helst för att få umgås och så har fler upptäckt vinterbadet och hur mycket energi det ger. Det är en liten ansträngning som ger en väldigt stor belöning, säger hon.

Hälsofördelarna med kalla bad tycks vara många. Studier tyder på att regelbundna kallbad kan ge starkare hjärta, bättre immunförsvar, bättre sömn, högre stresstålighet och sänkt blodtryck om det är stressrelaterat.

– Det har även psykologiska effekter och minskar anspänningar, nervositet och nedstämdhet, man får ett ökat välbefinnande.

Men det bästa med kallbaden är helhetsupplevelsen, och för att kallbad behövs egentligen ingenting.

– Det kan vara skönt med något att stå på och en handduk. Många med erfarenhet som är i lite längre har neoprenvantar och strumpor, men egentligen behövs ingenting. Det är bara kliva i vattnet och sedan när du kommer upp så på med varma kläder. Man blir varm väldigt snabbt.

Häftig känsla

Helena Löfgren och Ulrika Hessling Sjöström är båda ganska nya vinterbadare och badar flera gånger i veckan. För Helena Löfgren började det efter att hon gått en äventyrsutbildning där det ingick att kliva ner i tregradigt vatten. Hon fastnade för den sköna känslan i kroppen.

– När jag går ner i vattnet och känner kylan blir jag väldigt fokuserad på min andning och på nuet. Det infinner sig ett lugn och jag stänger av allt annat, det är så häftigt. När jag kommer upp ur vattnet börjar värmen komma tillbaka i kroppen och jag blir liksom lycklig. Jag får som en kick, fast jag är också helt lugn, säger hon.

För att slippa bada ensam startade hon en Facebookgrupp.

– Det är jättetrevligt att träffa andra som delar intresset, folk jag inte träffat förut. Det känns också väldigt kul att jag tagit steget och vågat, och att det har inspirerat andra.

Kallt i luften

En av de som inspirerades av gruppen är Ulrika Hessling Sjöström. Hon hade velat komma igång med kallbad länge och när hon såg att några andra skulle ses och bada följde hon med.

– Jag kände att nu kör vi. Jag har varit nyfiken länge. Att det var en så mild höst gjorde också att det inte var så stort motstånd, säger hon.

Den här dagen är den kallaste hittills för dem båda. De lägger sina kläder ovanpå snön och vänder ryggen mot vinden. Vattnet är inte kallare än vanligt, någon grad över nollan. Ulrika Hessling Sjöström känner inget motstånd när hon går i, hon längtar. Som när man släpper hundar i snön. Istället är det att gå upp som är tufft.

– Då är det kallt. Det gäller att få av sig de blöta kläderna snabbt och komma i de torra.

Tips för nybörjare

Bada tillsammans, det är tryggare.

Vänj dig succesivt genom att börja bada på hösten.

Ha inte mer badkläder på dig än nödvändigt, de kyler ner kroppen när du kliver upp ur vattnet.

Bra saker att ha med sig utöver badkläder och handduk är mössa, vantar, badskor eller neoprenstrumpor och någonting att stå på.

Börja lagom, några sekunder kan räcka.

För de allra flesta går det bra att vinterbada.

Om man medicinerar så ska man alltid fråga sin läkare först.

Rådgör med läkare innan om du har sjukdomshistoria som har med hjärta och kärl att göra.

Om du känner dig sjuk så lyssna på kroppen och undvik bad.

Bada aldrig kallt om du är påverkad av droger eller alkohol.