Inrikes.

2021-06-16 19:20
Göran Greider, Daniel Suhonen och Veronica Palm. Bilder: ETC/Volante
Göran Greider, Daniel Suhonen och Veronica Palm. Bilder: ETC/Volante
Puffetikett
Dagens ETC

S-rösternas råd till regeringen: Släpp marknadshyrorna

Snart löper den deadline som Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar gav regeringen ut. Släpp förslaget att införa fri hyressättning i nyproduktion eller förvänta er ett misstroende.

– Jag tycker Socialdemokraterna ska ha modet att erkänna att här finns en gräns. Inse att ”vi har gjort ett misstag. Vårt parti kommer inte hålla för detta.”, säger Göran Greider, en av flera S-profiler som tycker att partiet ska backa.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Debattören och chefredaktören Göran Greider föreslår att man ska fråga alla socialdemokrater i riksdagen vad de anser om fri hyressättning. Hans hypotes: Att inte många, om någon, tycker det är en bra idé.

– Det här är ett eländigt problem tycker jag. S har haft chansen under 1,5 års tid att pressa C hårdare. Men de har inte velat göra det eller vågat göra det och nästan satt en munkavel på hela det socialdemokratiska partiet. Jag tycker det är väldigt bra att V markerar så här hårt, säger han.

Veronica Palm, tidigare Socialdemokratisk riksdagsledamot, säger att Vänsterpartiets ultimatum sker vid fel tillfälle.

– Frågan är ute på remiss. Det finns inget förslag att ta ställning till. Jag förstår därför om man är lite förvirrade på Regeringskansliet, säger hon.

Men i frågan om fri hyressättning så tycker hon att regeringen är fel ute.

– Jag tycker inte att regeringen ska lägga fram någon proposition när remissen kommer tillbaka. Jag tycker också att någon ska pressa Centerpartiet på vad man egentligen tycker är viktigast, steg mot marknadshyror eller att hålla borta en blåbrun regering, säger hon.

Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys och medlem i styrelsen för Reformisterna, skriver till Dagens ETC att S bör lyssna på Hyresgästföreningen och sin naturliga samarbetspartner Vänsterpartiet.

”Marknadshyror är en usel idé som hotar dagens redan pressade hyresmarknad. S bör hitta en lösning som inte tar hyresgästerna för givet.”, skriver han.