Inrikes.

2020-10-21 09:31
  • LO-ordföranden Susanna Gideonsson och avtalssekreterare Torbjörn Johansson ger beskedet att LO säger nej till las-förhandlingens förslag. Bild: Niklas Svahn/TT
    LO-ordföranden Susanna Gideonsson och avtalssekreterare Torbjörn Johansson ger beskedet att LO säger nej till las-förhandlingens förslag.
  • ”Det är en svår sits, men jag är övertygad om att partiet kommer lösa det här”, säger Carina Ödebrink (S), ordförande  i  Jönköpings partidistrikt.  Bild: Press
    ”Det är en svår sits, men jag är övertygad om att partiet kommer lösa det här”, säger Carina Ödebrink (S), ordförande i  Jönköpings partidistrikt.
Puffetikett
Dagens ETC

S-distrikt räknar med ny tuff strid om las

Arbetsrätten är ändå grunden för hela vår rörelse. Det säger Carina Ödebrink, ordförande i Socialdemokraterna i Jönköping. Efter de kraschade las-förhandlingarna hamnar frågan i knät på den socialdemokratiska regeringen. Parti­distrikten räknar med tuffa politiska förhandlingar, visar Dagens ETC:s rundringning

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nu blir det upp till politikerna och inte arbetsmarknadens parter att förhandla om arbetsrätten. Det tror Åsa Johansson, ordförande i Värmland.

– Vi får hoppas att Stefan Löfven tar fram sin bästa förhandlingsförmåga så att vi får fram ett bra förslag. S har varit tydliga med att vi inte kommer att gå med på ett förslag som rubbar balansen mellan parterna, säger hon.

Anders Henriksson, ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län, hade hoppats på att arbetsmarknadens parter skulle ha nått en uppgörelsen.

– Men de har gjort sina bedömningar utifrån sina utgångspunkter. Beslutet var upp till LO, men jag förstår deras agerande.

Att den så kallade Toijer-utredningen nu kommer läggas fram som ett förslag tror han inte på.

– Vi har varit tydliga med att den utredningen inte är balanserad. Blir det ingen mer förhandling mellan parterna så får regeringen och samarbetspartierna hitta ett förslag som är balanserat, säger han.

”En respektfull ton”

Göteborgs distriktsordförande Mattias Jonsson menar att det är för tidigt att ge upp tanken om att parterna ska kunna enas. Han tycker att det var ett bra drag av arbetsmarknadsministern Eva Nordmark att bjuda in dem till samtal nu i veckan.

– Om man lyssnar så hör man att parterna inte slår på varandra, man har en respektfull ton. I mina öron finns det en öppning för utrymme att fortsätta förhandlingarna, säger han.

Även Lars Isacsson, ordförande för Socialdemokraterna i Dalarna, har fortfarande hopp om att frågan trots allt kommer att avgöras av arbetsmarknadens parter.

– Jag tror att ingen egentligen vill att det ska bli ett politiskt avgörande, att vi ska lagstifta om det här. Då faller den svenska modellen. Det allra bästa för Sverige är om parterna sätter sig vid förhandlingsbordet igen och når en överenskommelse.

Förhandla om utredningen

På måndag går remisstiden ut för Toijer-utredningen.

– Man behöver ta svaren på stort allvar. Inte säga som en del partier att det bara är utredningsförslaget som gäller, säger Mattias Jonsson i Göteborg.

Anna-Lena Sörenson, ordförande i Östergötland, är inne på samma linje.

– Det är viktigt att remissrundan får vara och att de aktörer som använder lagstiftningen i praktiken får säga sitt. Och att man efter remissrundan sätter sig med samarbetspartierna och utarbetar ett lagförslag, om det inte löst sig genom att parterna då, säger hon.

Carina Ödebrink, ordförande i Jönköpings partidistrikt, ser det inte som ett alternativ att lägga fram Toijerutredningen.

– Den uppfyller inte kravet som ändå finns i Januari-
överenskommelsen om att balansen mellan parterna ska bibehållas. De kan förhandla utifrån den, men jag kan inte se att den kan läggas fram som den ser ut idag, säger hon.

Hur långt bör regeringen gå Centerpartiet och Liberalerna till mötes tycker du?

– Hela regeringsunderlaget, allt som gjorts fram till idag, handlar naturligtvis om att ge och ta. Men det är klart att vi i just den här frågan känner att det finns linjer som vi inte kan träda över. Arbetsrätten är ändå grunden i hela vår rörelse. Samtidigt har vi sagt ja till att förhandla om just det här. Det är en svår sits, men jag är övertygad om att partiet kommer lösa det här, säger hon.

Förslagen som LO ratade

Stora företag ska få undanta 15 procent av alla arbetare respektive tjänstemän från turordningslistan.

Alla arbetsgivare skulle samtidigt få rätten att undanta tre tjänstemän och tre arbetare på varje ort. I dag gäller två undantag, men bara på arbetsplatser med högst tio anställda.

Sakliga skäl skulle finnas kvar som grund för uppsägning av personliga skäl. Man ville dock göra det enklare att förutse i vilka situationer uppsägning kan ske, och tar speciellt upp dessa punkter:   

– Bristande prestationer

– Samarbetsproblem

– Misskötsamhet

Källa: Tidningen Arbetet som fått tillgång till det avtal som låg på förhandlingsbordet