Inrikes.

2020-09-24 10:30
Ulf Bergström, ordförande för Republikanska föreningen / Kungafamiljen. Bild: Republikanska föreningen / Karin Törnblom/TT
Ulf Bergström, ordförande för Republikanska föreningen / Kungafamiljen.
Puffetikett
Dagens ETC

Republikanska föreningen: ”Sveriges sista monark är född”

Det stormar kring flera monarkier i världen och Sverige är inget undantag. Det säger Ulf Bergström, ordförande för Republikanska föreningen, som tror att Sveriges sista monark är född.

– Det är inte längre tabu att påpeka att en enda familj inte kan vara undantagen från offentlighetsprincipen och lagen om offentlig upphandling.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Bergström tycker att det märks att många tar avstånd från monarkin.

– Det funkar inte med de grundläggande demokratiska principerna och allt fler ser det. I en YouGov-undersökning från slutet av 2019 hamnade hovet på plats 28 av 30 när folk tillfrågades vilka organisationer som hade stor eller liten samhällsnytta. Vi är nära vändpunkten där vi faktiskt kan ta steget mot full demokrati.

Bergström ser tre olika möjligheter för hur framtiden ser ut, säger han.

– Antingen blir det så att vi snabbt når en punkt där opinionen svänger, kanske genom en skandal. Eller så kan det ske långsammare, vi kanske fasar ut monarkin genom ett handslag. Det tredje alternativet är att någon väljer att abdikera, men det tror jag att vi har minst chans för. Det är tungt att lägga det ansvaret på en enskild person, att de ska säga upp sin familjehistoria och ta ansvar för hela landets statsskick.

”Gyllene bur”

Ulf Bergström säger att det, förutom demokrati för Sverige, handlar om att medlemmar i kungafamiljen ska ha samma friheter och rättigheter som andra.

– De ska också slippa tvingas in i en gyllene bur. De har inga efternamn, ingen religionsfrihet, de får inte välja var de ska bo. Det är grundläggande rättigheter som vi faktiskt måste erbjuda alla på riktigt.

Är Sveriges sista monark född?

– Absolut.