Inrikes.

2020-10-15 09:25
Hamid Zafar var sommarvärd i P1 år 2019. Bild: Jessica Gow/TT
Hamid Zafar var sommarvärd i P1 år 2019.
Puffetikett
Dagens ETC

”Rektor Hamid” spred antisemitism och homofobi på nätet

Den kända debattören och rektorn Hamid Zafar har, under pseudonym, spridit rasism och homofobi på nätet. Det avslöjar DN.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hamid Zafar, känd som "rektor Hamid", är en känd debattör med skol- och integrationsfrågor som profil. Han har tidigare varit rektor på Sjumilaskolan i Göteborg. Idag är han barn- och utbildningschef i Mullsjö, oberoende expert i Moderaternas integrationskommission och i höst ska han tävla i SVT:s På spåret.

Nu avslöjar DN att Hamid Zafar, under pseudonym, spridit antisemitism och homofobi på nätet mellan 2011 och 2015. Bland annat har han kallat Lars Adaktusson för "fanatisk sionist", frågat Kent Ekeroth om denne ska "böna och be på dina usla judiska knän" samt kallat en annan twittrare för "Zionist dog”. Han har även kommenterat på den högerextrema sajten nationell.nu.

Hamid Zafar har utöver detta också skrivit ett blogginlägg om att ”Svenska kyrkan sjunker djupare ner i HBTQ-träsket”, enligt DN. I en Twitterkommentar om frågan skriver han till en annan användare: ”Säger hen som har bögar som viger andra bögar i Jesu namn i kyrkan. Haha”.

DN har varit i kontakt med Hamid Zafar, som försvarar sig med att han ”tidigare befann sig i vänsterkretsar som ville förklara vad som hände i Sverige och världen med den amerikanska och israeliska utrikespolitiken.”

– Den som är fri från synd är välkommen att kasta den första stenen, säger Hamid Zafar till DN.

Efter DN:s publicering har SVT valt att gå ut och ta ”starkt avstånd” från uttalandena.

– Uppgifterna om Hamid Zafars tidigare aktiviteter i sociala medier är nya för oss och nådde oss idag genom DN:s rapportering och ställer förstås hans medverkan i ”På Spåret” i ett helt nytt ljus. Redaktionen tar starkt avstånd från hans tidigare uttalanden som strider mot allt vad vi står för, säger Christina Hill, programchef SVT Göteborg, till Aftonbladet.

Uppdatering 1: Gunnar Strömmer (M) uppger för Aftonbladet att Hamid Zafar får lämna Moderaternas integrationskommission. 

Uppdatering 2: SVT meddelar vid 14-tiden på torsdagen att de avsnitt av ”På Spåret” där Hamid Zafar medverkar kommer att utgå.

”Det var ett självklart beslut för oss. De uttalanden och kommentarer vi fått ta del av står väldigt långt ifrån de värderingar som SVT och På Spåret representerar” säger Christina Hill, programchef på SVT i Göteborg.

Enligt SVT ska man titta närmare på om de två avsnitten kan ersättas.

Uppdatering 3: Under eftermiddagen meddelar Mullsjö kommun att Hamid Zafar stängs av som barn- och utbildningschef i kommunen, och att man sannolikt kommer att gå "skilda vägar".