Inrikes.

2020-10-21 11:05
Carin Götblad, chef för polisregion Mitt och tidigare länspolismästare i Stockholm, är en av polischeferna som fått lägenhet genom stiftelsen. Bild: Pontus Lundahl/TT
Carin Götblad, chef för polisregion Mitt och tidigare länspolismästare i Stockholm, är en av polischeferna som fått lägenhet genom stiftelsen.
Puffetikett
Dagens ETC

Polistoppar fick lägenheter från stiftelse för behövande

Högt uppsatta polischefer satt i styrelsen för stiftelsen – fick lägenheter på exklusiv adress. Det avslöjar DN.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln uppgavs att lägenheterna var avsedda för behövande. Det stämmer inte, det är avkastningen från stiftelsens verksamhet som ska gå till behövande.

Fastigheten i Stockholms innerstad rymmer 15 sekelskiftesvåningar, varav de flesta är stora paradvåningar på 140-160 kvadratmeter, och ligger på en exklusiv adress.

Enligt stadgarna hos den stiftelse som förvaltar fastigheten ska avkastningen från hyresintäkterna gå till ”behövande” eller ”hjältemodiga poliser”, alternativt till att främja ett ”förtroendefullt förhållande mellan polisen och allmänheten”.

I stiftelsens styrelse sitter regionpolischefen samt de fyra äldsta poliskommissarierna i Stockholm. Dagens Nyheter har nu kunnat avslöja att högt uppsatta polischefer, samt en nära anhörig, har fått lägenheter i fastigheten samtidigt som de själva suttit i stiftelsens styrelse. 

Uppgifterna avser Carin Götblad, tidigare länspolismästare i Stockholm, Maria Mikko, som bland annat varit gruppchef vid nationella operativa avdelningen (NOA) samt Ulf Johansson, tidigare regionpolischef, vars barn har tilldelats en av de exklusiva lägenheterna.

Samtliga inblandade avböjer att kommentera avslöjandet, förutom Ulf Johansson, som i ett mejl skriver till DN att ”alla polisanställda har rätt att anmäla sitt intresse för en bostad i stiftelsens fastighet”. Johanssons barn, som bor i fastigheten, skriver till DN att dennes pappa, såvitt hen vet, inte har varit ”inblandad i processen kring beslutet om min tillfälliga bostad”.