Inrikes.

2020-10-12 01:12
Markus Trautmann, pressansvarig vid Trygghetsrådet.  Bild: Press
Markus Trautmann, pressansvarig vid Trygghetsrådet.
Puffetikett
Dagens ETC

Nya siffror: Rekord i ansökningar när ­vårterminen startar

Dagens ETC har tagit del av färska siffror från Universitets- och högskolerådet (UHR) som visar att fler än någonsin valt att söka en utbildning till vårterminen. Även yrkeshögskolan har ett rekordtryck.

”Vi ser på vår webb att besöksstatistiken har ökat med åttio procent”, säger Johan Lindahl på  Myndigheten för yrkeshögskolan.

Statistiken som endast är preliminär och kan komma att ändras visar att inför vårterminen 2021, har 141 577 svenskar valt att söka in till högskolan, vilket är ett nytt rekord. Vid samma period 2019 sökte 125 879 personer in, vilket betyder att söktrycket nu i år hittills har ökat med drygt tolv procent.

Populärt juristprogram

På listan över de 20 mest populära programmen ligger juristprogrammet vid Stockholms universitet högst tätt följt av juristutbildningen vid Uppsala universitet. Strax därefter kommer läkarprogrammen som anordnas via Karolinska institutet och Uppsala universitet.

Lite längre ner på listan återfinns även socionomutbildningen vid Umeå universitet och sjuksköterskeutbildningen vid Sophiahemmets högskola.

Andreas Sandeberg, enhetschef vid avdelningen för antagning och studentstöd vid Universitet- och högskolerådet ser på ökningen med tillförsikt. Det återstår att se vad det slutliga resultatet blir när universiteten och högskolorna efter den 15 oktober som är sista ansökningsdag.

– Sannolikt är det en ökning, säger han.

– Vårens ansökningar utvecklar sig i takt med corona. Vi har räknat med det här.

”Nytt sökrekord”

Men det är inte bara hos högskoleutbildningarna som ökningen syns. Yrkeshögskolan har också märkt av en rusning. Än så länge finns det ingen samlad statistik, men enligt Johan Lindahl, presskontakt vid Myndigheten för yrkeshögskolan har många yrkeshögskolor fler sökande än någonsin.

– Jag är övertygad om att det blir ett nytt sökrekord i år. Det är bara frågan om hur mycket det blir. Vi ser på vår webb att besöksstatistiken har ökat med åttio procent, säger han.

Hjälp till omskolning

Trygghetsrådet erbjuder stöttning till tjänstemän som har blivit uppsagda på grund av arbetsbrist eller på grund av sjukdom. Det kan exempelvis handla och rådgivning inför studier och ekonomisk hjälp.

– Läget är som det är. Vissa yrken är hårt utsatta och då är det en del personer som känner att det är svårt att få jobb, exempelvis inom flyg-, rese- och hotellbranschen, säger Markus Trautmann, pressansvarig.

– Vi har från den första januari 2019 en studieersättning. Många är positiva till den. Man kanske är mitt i livet, har barn, huslån och bil och då är det tufft att plugga utan studielån i två till fyra terminer utan de ekonomiska förutsättningarna. Den här ersättningen ger fler möjligheten att studera, det har jag hört många prata om.

Rekordtryck på utbildningarna

Hittills har 15 698 fler personer sökt sig till högskolans utbildningar inför vårterminen jämfört med samma tid förra året.

Även yrkeshögskolorna ser ett högt tryck, framför allt de kortare utbildningarna som är till för personer mitt i livet som vill skola om sig snabbt.

Där är utbildningar inom e-handel, it och välfärdsteknik populära.

Enligt Trygghetsrådet är ­yrkeshögskolan (YH) det primära valet för tjänstemän.

Sista ansökningsdag för ­vårens utbildningar på ­högskolor och universitet är den 15 oktober.

Yrkeshögskolans utbildningar startar löpande och sista ansökningsdatum varierar. Det kan också finnas restplatser tillgängliga.

Relaterade artiklar